Zupy – skarbnica mikro- i makroelementów
W dobrych zupach znajdziesz różnorodne składniki – warzywa i mięso to podstawa, poza tym pożyteczne węglowodany złożone, które wywierają dobroczynny wpływ na zdrowie i dodają ci energii na cały dzień. Pierwsze danie zawiera też „dobre” tłuszcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie elementy komponują się w doskonałą całość – pyszną, a jednocześnie lekką i łatwo przyswajalną.
Zupy to bogate źródło składników mineralnych, w tym potasu, który normuje ciśnienie tętnicze krwi, żelaza zapobiegającego anemii czy fosforu i wapnia, które zapewniają zdrowie kościom i zębom. To również skarbnica witamin, a zwłaszcza tzw. witamin antyoksydacyjnych, które zapobiegają szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na organizm.
Razem z zupą zjadasz cenne kwasy organiczne i błonnik, który reguluje poziom „złego” cholesterolu we krwi i korzystnie oddziałuje na trawienie. Przy tym wzmaga uczucie sytości po jedzeniu i zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadze. W składzie pierwszego dania zwykle znajduje się dużo witaminy B – zbawiennej dla układu nerwowego oraz białka i tłuszczów z wywaru mięsnego, które ułatwiają przyswajanie witamin.
Zdrowe zupy – sycą, lecz nie tuczą
Na co jeszcze możesz liczyć, jedząc zdrowe zupy? Wiele z nich – szczególnie te, które zawierają kasze, makarony lub ryż – dostarczają organizmowi „dobrych” węglowodanów, a dania zabielone śmietaną lub jogurtem kryją w sobie witaminę D, która dba o stan kości i układu krążenia.
Dzięki bogatej zawartości błonnika, zupy są sycące, ale nie powodują przybierania na wadze, więc – po takiej przystawce – zjesz mniej drugiego dania, które z reguły zawiera więcej tuczących składników. Właśnie dlatego płynne przysmaki są polecane przez dietetyków i włączane do wielu diet odchudzających. Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, postaw na zupy gotowane na bulionie warzywnym – bez mięsa, zasmażki, wysokoprocentowej śmietany i bez ziemniaków. Pierwsze danie z dodatkiem brązowego ryżu lub razowego makaronu to również dobry wybór, podobnie jak zupy na chudym mięsie, np. kurczaku lub indyku bez skórki.
Rozgrzewające zupy na rodzinne popołudnia
Gorące zupy znakomicie rozgrzewają, dlatego jak najczęściej powinny gościć na twoim stole w chłodne miesiące. Trudno wyobrazić sobie mroźne popołudnie bez ciepłego przysmaku, który czeka w domu. Gdy znajduje się w nim dużo warzyw, w tym czosnek i cebula, dodatkowo wzmacnia organizm i wspiera układ odpornościowy, który w sezonie jesienno-zimowym pracuje na pełnych obrotach.
Cóż, zupy, choć smaczne i zdrowe, zwykle są absorbujące i wymagają dłuższych przygotowań. Jeśli nie możesz sobie na to pozwolić lub po prostu chcesz tę godzinę lub dwie spędzić z rodziną, wybierz Proste Historie – pyszne, mrożone zupy, które nie zawierają konserwantów czy sztucznych polepszaczy smaku, a jedynie naturalne, polskie produkty. W czym zasmakują twoje łasuchy? Może zupa krem z czerwonych lub żółtych warzyw, pieczarkowa albo kalafiorowa z koperkiem, która przypomni smak i zapach lata? Wiesz, że odpowiednie sposoby mrożenia pozwalają zachować wszystkie cenne właściwości składników? I nie zatrzymają cię długo w kuchni – są szybkie i proste w przygotowaniu – dzięki nim podasz domownikom wartościowy posiłek, a zaoszczędzony czas poświęcisz bliskim – rozmowa przy stole i spacer w parku to idealny pomysł na każde popołudnie. Zobacz wszystkie zupy Proste Historie!