Skip to main content
1
Blog

Kapusta – proste warzywo o niezwykłych właściwościach

By 7 września 2016 3 czerwca, 2020 Brak komentarzy
Kapusta - proste warzywo o niezwykłych właściwościach

Można powiedzieć, że kapusta jest stara jak świat i można ją wszędzie znaleźć. Obojętnie, czy weźmiemy pod lupę kapustę białą czy czerwoną, będziemy badać właściwości soku z kapusty, czy wpływu okładów z kapusty na ludzkie ciało, wyniki zawsze będą zadowalające. Warto, byś wiedział jak można wykorzystać to tanie warzywo nie tylko w kuchni.

Cenna zawartość = cudowne właściwości

Swoje cudowne właściwości kapusta zawdzięcza cennym składnikom. Przede wszystkim zawiera wapń, magnez, potas i żelazo, dzięki którym wspomaga leczenie anemii. Nie brakuje jej kwasu foliowego, który jest szczególnie polecany kobietom w ciąży. Oprócz cennych minerałów kapusta zawiera witaminy: C, B, A, a także E i K. W jej składzie znajdziesz także rutynę i siarkę. Ta ostatnia ma nie tylko zbawienny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci, ale przynosi ulgę w zapaleniach dróg oddechowych. Swoje cudowne właściwości kapusta zawdzięcza także obecności beta-karotenu i błonnika. W kapuście zawarte są także indole. Są to związki chemiczne, które działają antynowotworowo. Wymienione powyżej składniki sprawiają, że kapusta wzmacnia odporność, poza tym znakomicie reguluje pracę układu trawiennego, jest wskazana w leczeniu różnego rodzaju nieżytów, likwiduje zaparcia, no i obniża poziom cukru we krwi.

Najsłynniejszy kiszony produkt

Kiszona kapusta to z pewnością najsłynniejszy tego rodzaju produkt. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom smakowym, łatwości przyrządzenia i dostępności. Ludzie jedzą ją od wieków, ponieważ odczuwali jej dobroczynne działanie. Swoje znakomite właściwości kiszona kapusta uzyskuje w procesie fermentacji. Wpływa on na podwyższenie poziomu kwasu askorbinowego, dzięki czemu kiszona kapusta ma nawet więcej witaminy C niż ta surowa. Z kolei wytworzony w procesie kiszenia kwas mlekowy oczyszcza jelita.

Czerwona czy biała?

Z pewnością zastanawiasz się, czy kapusta czerwona ma równie cenne właściwości jak biała. Na szczęście tak! Jej kolor jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zawiera wyższy poziom witaminy B1 oraz witaminy E i selenu, które również działają antyutelniająco. Również kiszona czerwona kapusta jest źródłem cennych składników.

Właściwości soku z kapusty

Kapustę warto nie tylko siekać, gotować czy kisić. Znakomite właściwości ma także sok z kapusty. Jeśli cierpisz na słabą odporność, zatrzymanie wody w organizmie, anemię, wrzody żołądka i szukasz naturalnego lekarstwa jest jak najbardziej wskazany. Zawarta w soku z kapusty siarka ma działanie antyseptyczne, dobrze więc sprawdza się w leczeniu ran, egzem, a nawet trądziku. Możesz go użyć po ukąszeniu owada. Do wykorzystania nadają się także liście. Okłady z liści kapusty przyniosą ci ulgę w bólu o podłożu reumatycznym albo przy kontuzji, takiej jak zwichnięcie.

Kapusta na okrągło

Kapustę można podawać na tak wiele sposobów, że nie sposób, by się znudziła. Wybornie smakuje w różnego rodzaju sałatkach, a także jako warzywo ugotowane. Pyszne i zdrowe są popularne w Polsce tak zwane gołąbki. Są to rolady podawane np. z ryżem lub kaszą z dodatkiem grzybów albo mięsa. Możesz być pewny, że podawane na obiad będą każdemu smakować! Nawet jeśli zdecydujesz się na cięższe danie, serwowana jako przystawka kapusta kiszona pozwoli zadziałać swoim właściwościom i wspomoże pracę jelit w procesie trawienia. Prawdziwym polskim rarytasem jest kapuśniak, który gotowany z dodatkiem innych warzyw jest witaminową bombą. Zajadając się kapustą nie musisz się martwić, że ta kopalnia witamin i minerałów zwiększy twoją wagę. Kapusta ma bowiem mało kalorii (40 kcal w 100 g). Jeśli do tej pory pokutował pogląd, że jest ciężkostrawna i kaloryczna, to tylko dlatego, że często wchodzi w skład ciężkich dań. Bogate wartości odżywcze kapusty są na pewno warte jej honorowego miejsca na twoim stole.

Proste Historie polecają dania z kapustą:

Pierogi z kapustą i grzybami okraszone domowym smalcem
Pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie
Pierogi z kapustą w sosie grzybowym
Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem
Pyzy w duszonej młodej kapuście
Uszka w sosie myśliwskim z suszoną śliwką