Skip to main content
1
Blog

Krewetki w kuchni – 7 pomysłów na podanie

By 4 września 2021 Brak komentarzy
Krewetki w kuchni – 7 pomysłów na podanie

Lubisz krewetki? A może dopiero chcesz spróbować tych popularnych owoców morza? Dowiedz się więcej o krewetkach i poznaj smaczne sposoby na ich przyrządzenie!

Krewetka królewska i inne – jakie są rodzaje krewetek?

Jeszcze kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście lat temu krewetki uchodziły w naszym kraju za towar dość luksusowy. Na przestrzeni lat jednak wiele się zmieniło, a wszelkiego rodzaju owoce morza (podobnie jak np. egzotyczne owoce lądowe) stały się nie tylko znacznie popularniejsze, ale również łatwiej dostępne. Wspomniane krewetki możesz zamówić w restauracji czy barze szybkiej obsługi, bez trudu kupisz je również w sklepie i samodzielnie przyrządzisz. Świeże lub mrożone owoce morza to znakomita propozycja zarówno na romantyczną kolację, jak i posiłek dla całej rodziny.

Warto zauważyć, że odmiana zakupionych krewetek nie wpływa na to, w jaki sposób należy je jeść. Mimo to dobrze znać kilka podstawowych różnic, jakie występują między ich poszczególnymi typami. Rodzaje krewetek różnią się między sobą wielkością, ale także kolorem czy kształtem odnóży. Najczęściej spotykanymi typami krewetek są te o barwie czerwonej i szarej, rzadziej spotyka się natomiast odmiany kremowe, zielone, brązowe i żółte. Trzeba podkreślić, że wspomniana kolorystyka dotyczy wyłącznie surowego mięsa, a więc takiego, które nie nadaje się do spożycia. Owoce morza takie jak krewetki, najpierw należy poddać obróbce termicznej, dzięki czemu zyskują swoją wyjątkową konsystencję oraz walory smakowe. Bez względu na wybrany rodzaj krewetek, po przygotowaniu zawsze zmieniają swój kolor na czerwony, bladoróżowy lub pomarańczowy.

W naszym kraju najczęściej spotyka się 3 główne grupy krewetek:

  • Garnella – określana także jako Crangon. Odmiana ta żyje w morzach europejskich, wliczając w to również Bałtyk. To najczęściej spożywane krewetki w Europie, dorosłe osobniki dorastają do maksymalnie 9 cm. Najwięcej krewetek Garnella poławianych jest w północnym Atlantyku,
  • Krewetki północne – inaczej nazywane pandaletkami. Żyją głównie w zimnych wodach, są większe i osiągają rozmiary do 16 cm długości. Największych połowów dokonuje się w Kanadzie, Norwegii i na Grenlandii,
  • Krewetki tygrysie – często określane także jako krewetka królewska lub „Black Tiger”. Są to największe odmiany, osobniki dorastają do nawet ponad 30 cm. Krewetki królewskie najczęściej poławiane są w Oceanie Indyjskim i ciepłych wodach Pacyfiku. Ten typ należy również do najpopularniejszych na świecie.

Dlaczego warto jeść krewetki?

Krewetki słyną na całym świecie nie tylko ze swojego smaku, ale również wartości odżywczych – nie bez powodu często uważa się je za najlepsze i najzdrowsze mięso. Dostarczają m.in. dużych ilości białka, jednocześnie zapewniając niewielką dawkę energetyczną. Ponadto stanowią bogate źródło witamin (głównie B6) oraz niacyny. Krewetki posiadają też substancje przeciwutleniające o działaniu silniejszym niż witaminy z grupy E czy betakaroten. Spożywanie krewetek obniża ryzyko wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz stresu.

Jak przygotować krewetki?

Krewetki swoją popularność zawdzięczają również temu, że można je podać na setki sposobów oraz z wieloma dodatkami. Krewetki najczęściej serwowane są po ugotowaniu, grillowaniu lub usmażeniu, czasem występują też jako składnik sushi. Ponadto krewetki podawane są w skorupkach, z głowami lub obrane – pamiętaj, że główki nie są jadalne! Za ich pomocą możesz natomiast przygotować sos krewetkowy lub zupę rybną. Z krewetkami świetnie komponują się np. różnego rodzaju warzywa na patelnię czy mieszanki warzywne, a także makarony i noodle. Warto dodać, że nasze mrożone warzywa doskonale pasują również do innych owoców morza, takich jak kraby i kalmary, mule natomiast znakomicie smakują w towarzystwie np. frytek cienkich lub frytek karbowanych.

Propozycje podania krewetek

Krewetki na spaghetti z cukinii

Rozmrożone krewetki osusz i dopraw przyprawami, dodając do tego czosnek, oliwę i natkę pietruszki, następnie usmaż je na patelni. Cukinię przytnij przy końcach i zrób z niej spaghetti za pomocą obieraczki lub specjalnej maszynki. Rozgrzej masło na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory. Całość podsmaż, dodaj cukinię, przyprawę curry i smaż tak długo, aż cukinia zmięknie Dodaj śmietankę i po chwili danie gotowe!

Krewetki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Krewetki przygotuj odrywając główki i zdejmując pancerze i oczyszczając, wymieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i natką pietruszki. Następnie przysmaż krewetki na patelni dodając masło i oliwę. Następnie przekrój pomidorki na połówki, dopraw przyprawami i dołóż do krewetek na patelnią. Kolejny składnik to siekany szpinak oraz łyżka masła, całość posyp orzeszkami pinii. Całość możesz podać np. z talarkami ziemniaczanymi lub bagietką, sprawdzą się też frytki mrożone.

Gumbo

To aromatyczne danie jednogarnkowe rodem ze Stanów Zjednoczonych. Najpierw przygotuj odpowiednio krewetki i podsmaż na małym ogniu. Zagotuj bulion i przygotuj warzywa: posiekaj cebulę, paprykę i seler naciowy, zetrzyj czosnek (mogą być warzywa mrożone), a w garnku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj wszystkie warzywa i smaż całość przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaj chorizo oraz przyprawy, wlej bulion i sos Worcesthershire, sok z cytryny i krewetki. Całość gotuj przez kolejne 3 minuty, danie najlepiej podać z ryżem (np. ryż basmati) posypanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Kanapka z krewetkami i mango

Oczyść krewetki z pancerzyków i innych elementów, umyj i osusz. Następnie obtocz w marynacie i pozostaw na około pół godziny. Skrój cebulę i mango na cienkie plasterki, następnie podsmaż krewetki do osiągnięcia odpowiedniego koloru. Pokrój pieczywo, posmaruj słodkim sosem chilli z majonezem, ułóż listki rukoli oraz plasterki mango oraz cebuli, a także oczywiście krewetki. Dla lepszego efektu, kanapkę możesz włożyć na chwilę do opiekacza lub piekarnika.

Krewetki z makaronem risini i brokułami

Umyj i oczyść krewetki, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. # minuty przed końcem dodaj rozmrożone brokuły i gotuj do końca przewidzianego czasu. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj krewetki i smaż po około pół minuty z każdej strony. Następnie skrop je sokiem z cytryny, dodaj natkę pietruszki i chilli. Na talerz wyłóż krewetki, makaron z brokułami i ciesz się znakomitym smakiem tego niezwykłego dania!

Krewetki z patelni z fasolką szparagową i pomidorkami

Przygotuj krewetki i osusz na papierowym ręczniku, rozmrożoną fasolkę szparagową przytnij na końcach, pokrój i gotuj, aż będzie miękka. Następnie podsmaż na patelni czosnek, dodaj krewetki i przewróć je na drugą stronę. Kolejny etap to dodanie pokrojonych pomidorków koktajlowych, całość podgrzej jeszcze przez chwilę na patelni, następnie włóż fasolkę i pozostaw na małym ogniu przez kilka minut.

Czarny makaron z krewetkami

Przygotuj krewetki i ugotuj makaron, następnie podsmaż czosnek na patelni tak długo, aż osiągnie odpowiedni kolor i zmięknie. Następnie dodaj łyżkę oliwy, włóż krewetki i całość dopraw. Nie zapomnij o papryczce chilli, a na koniec dodaj też natkę pietruszki. Podaj razem z odcedzonym makaronem i cząstkami cytryny.