Najzwyklejsze, szybkie ciasto z mąki, wody i drożdży. Rozsmarowany na nim, pachnący ziołami sos pomidorowy. Trochę startego sera, który rozpuszcza się i ciągnie. Kto by pomyślał, że tak nieskomplikowany przepis podbije świat? Pizza to bez wątpienia jeden z największych kulinarnych hitów wszech czasów, który chyba nigdy nam się nie znudzi. Jej polska kuzynka – kultowy polski street food, czyli zapiekanka na bagietce – okazuje się jeszcze szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, a mimo to chętnie sięgamy po nią od lat…
W jakich okolicznościach narodziły się te banalnie proste przepisy? Jak to się stało, że tak bardzo je pokochaliśmy? I dlaczego zawsze warto mieć pod ręką mrożoną lub chłodzoną pizzę czy zapiekankę?
Krótka historia pizzy
Gorącą, chrupiącą pizzą z ciągnącym się serem i rozmaitymi, często wymyślnymi dodatkami zajadają się dzisiaj ludzie na całym świecie – od Nowego Jorku po Tokio, od Warszawy do Sydney. Z pewnością wiesz jednak, że wywodzi się ona z Włoch, gdzie jej swoiste „prototypy” przyrządzano (według niektórych historyków) jeszcze w starożytności.
Daleko było im jednak do tego, co uważamy za pizzę dziś: prawdopodobnie były to po prostu placki z mąki i wody z łatwo dostępnymi dodatkami, jak np. świeże zioła czy oliwa. Przez długie stulecia stanowiły one tani i prosty przysmak ubogich warstw społeczeństwa, nie pojawiając się raczej na salonach…
Pizza w kształcie, w jakim znamy ją dzisiaj – z dodatkiem sosu pomidorowego i dużej ilości sera mozzarella – wywodzi się z biednych dzielnic Neapolu. To właśnie przy jednej z bram tego miasta w roku 1830 r. otwarto pierwszą na świecie pizzerię – Antica Pizzeria Port’Alba. Powstała ona w miejscu funkcjonującego już od 1738 r. ulicznego stoiska z pizzą, zaopatrującego lokalnych sprzedawców. Można było tam dostać kilka rodzajów pizzy, takich jak najprostsza pizza marinara z samym sosem pomidorowym, pizza z anchois, pizza z sardynkami czy wreszcie pizza z serem i pomidorami.
Wówczas nie wiedziano jeszcze, że ta ostatnia zrobi ogromną karierę na świecie jako „pizza margherita”. Pochodzenie tej nazwy nie jest do końca jasne. Według najpopularniejszej wersji ma ona jednak związek z odwiedzinami włoskiej królowej Małgorzaty (Margherity) Sabaudzkiej w jednej z neapolitańskich restauracji. W 1889 r., specjalnie na jej przybycie, jeden z kucharzy – Rafaello Esposito – miał ponoć przygotować prostą pizzę inspirowaną kolorami włoskiej flagi: z zieloną bazylią, białym serem mozzarella i czerwonymi pomidorami.
Mówi się, że to właśnie zachwyt monarchini nad smakiem tej potrawy przyczynił się do znacznego wzrostu jej popularności wśród elit, a także poza granicami Włoch. By docenić zasługi królowej na tym polu, pizzę z serem, pomidorami i bazylią nazwano więc imieniem królowej.
Skąd się wzięły zapiekanki?
Znacznie krótszy rodowód mają rodzime, polskie zapiekanki, zaś historia ich powstania wydaje się stosunkowo mało znana. Wszystko zaczęło się w okresie PRL – a konkretnie w latach 70. XX wieku, kiedy I sekretarz KC PZPR Edward Gierek postanowił wykupić od francuskich piekarzy licencję na wypiek bagietek w Polsce.
Ktoś szybko wpadł na pomysł, by dodać do nich prosty farsz z przesmażonych z cebulą pieczarek i startego żółtego sera, co okazało się strzałem w dziesiątkę. U schyłku PRL-u i w okresie transformacji zapiekanki stały się sztandarowym polskim street food.
Dziś są nieco mniej popularne, choć wciąż królują w miejscach typowo turystycznych – zwłaszcza latem. Miejscem kultowym dla zapiekanek jest bez wątpienia tzw. Okrąglak na Placu Nowym w centrum krakowskiej dzielnicy Kazimierz, gdzie po sprzedawane „z okienka” zapiekane bagietki z różnymi dodatkami ustawiają się naprawdę długie kolejki chętnych.
Szybka pizza i zapiekanki jako comfort food
Wiemy już więc, skąd się wywodzą – ale jak to się dzieje, że tak bardzo lubimy pizzę i zapiekanki? Wydaje się, że siła tkwi w prostocie. W obu przypadkach strzałem w dziesiątkę okazuje się połączenie łatwo dostępnych, znanych i lubianych od dzieciństwa składników – takich jak drożdżowe ciasto i apetyczny, rozpuszczony ser.
Nie bez znaczenia pozostaje też ich struktura i konsystencja: przyjemnie chrupiąca bułka czy ciasto zgrabnie kontrastuje wszak z aksamitnym sosem i ciągnącym się serem. Co więcej, zarówno zapiekanka, jak i pizza daje nam dużą dowolność: oprócz składników bazowych możemy bowiem wybierać spośród niezliczonych innych dodatków.
Wszystko to sprawia naszym zmysłom ogromną przyjemność, wpisując się idealnie w ideę comfort food – jedzenia komfortowego, rozpieszczającego. Potrawy, które uważa się za comfort food, mają wprawiać nas w dobry nastrój, dawać nam satysfakcję z jedzenia i towarzyszyć nam w chwilach, kiedy potrzebujemy odrobiny relaksu. Pizza i zapiekanki spełniają wszystkie te kryteria, a na dodatek mogą być dostępne na wyciągnięcie ręki i gotowe zaledwie w kilkanaście minut, bez wychodzenia z domu – niezależnie od tego, gdzie jesteśmy.
Jak to możliwe? Odpowiedź jest bardzo prosta – wystarczy podczas zakupów zaopatrzyć się w gotowe produkty Proste Historie. W naszej ofercie znajdziesz pizze i zapiekanki przygotowywane na dwa sposoby. Chłodzone pizze Proste Historie z Pieca Kamiennego wyróżniają się cienkim, delikatnym ciastem na zakwasie – jak z pizzerii! – i ciekawym doborem dodatków najwyższej jakości. Ich spód wypiekany jest wcześniej w piecu kamiennym: by przygotować je do spożycia, wystarczy zrumienić je przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 190-200 st. C. Spróbuj takich propozycji, jak:
- Pizza z kurczakiem i bazyliowym pesto
- Pikantna pizza z soczystą wieprzowiną i jalapeno;
- Pizza z mozzarellą i cheddarem;
- Pizza z szynką własnego wyrobu i pieczarkami.
Koniecznie sprawdź też nasze chłodzone zapiekanki na chrupiącej bagietce – do wyboru masz nawiązującą do klasyka z czasów PRL Zapiekankę z pieczarkami z polskich upraw lub Zapiekankę z szynką własnego wyrobu. Produkty chłodzone Proste Historie powinny być przechowywane w lodówce – należy spożyć je w ciągu kilku tygodni.
Pizze głęboko mrożone Proste Historie Bistro Pizza możesz przechowywać w zamrażarce nawet do kilku miesięcy. By były gotowe do jedzenia, wystarczy nagrzać piekarnik do ok. 200 st. C i bez rozmrażania włożyć do niego wybraną pizzę na ok. 15 minut. Do wyboru masz kilka pysznych wariantów:
- Pizza Cztery sery;
- Pizza z pieczarkami;
- Pizza z szynką i pieczarkami;
- Pizza z kurczakiem i szpinakiem;
- Pizza po kaszubsku z kabanosem i kiszonym ogórkiem;
- Pizza po śląsku z białą kiełbasą i chrzanem.
W podobny sposób przygotujesz zapiekanki mrożone Proste Historie Bistro Zapiekanka – możesz wybierać spośród 3 wariantów:
- Zapiekanka z pieczarkami;
- Zapiekanka z szynką i pieczarkami;
- Zapiekanka z kurczakiem.
Po upieczeniu warto dodać do nich coś ekstra, posypując je np. świeżo posiekanym zielonym szczypiorkiem czy prażoną cebulką.
Zarówno cena, szybki czas przygotowania, jak i doskonały, w pełni satysfakcjonujący smak sprawiają, że gotowe pizze i zapiekanki Proste Historie świetnie sprawdzą się jako szybki comfort food. Sięgaj po nie zawsze, kiedy masz ochotę na chwileczkę zapomnienia… Smacznego!