Gorąca zupa to znakomity pomysł na rozgrzewający i pożywny posiłek w jesienne dni. Dowiedz się, dlaczego warto jeść zupy, i poznaj sprawdzone przepisy na proste i pożywne dania dla całej rodziny!
Zupa – doskonałe danie na jesień
Zupy to niemal tradycyjne danie w naszej kuchni. To również bardzo smaczny posiłek, który jest prosty w przygotowaniu, a do tego otwiera przed Tobą niezwykle bogaty wybór smaków i aromatów. Co więcej, zupy same w sobie są bardzo uniwersalne, gdyż nie muszą być podawane wyłącznie na obiad – równie dobrze sprawdzą się na pożywne śniadanie czy rozgrzewającą kolację. Oprócz tego zupy są pełne wartości odżywczych, co nabiera szczególnego znaczenia właśnie jesienią i zimą. Warto w tym miejscu dodać, że nasz organizm właśnie w tym czasie domaga się spożywania większej ilości ciepłych posiłków – dokładnie takich jak zupy. Bardzo często są one także niskokaloryczne i lekkostrawne, dlatego też przypadną do gustu osobom, które dbają o swoją wagę i sylwetkę.
Nim przejdziemy do kilku propozycji smacznych zup, warto choć w kilku słowach wspomnieć, czym one są. Otóż zazwyczaj to dania jednogarnkowe o płynnej lub półpłynnej postaci, które gotuje się z różnych składników, takich jak warzywa, mięsa, kasza czy makaron. Zupy znane są naszej cywilizacji od kilku tysięcy lat, w polskiej tradycji zupa natomiast była pierwszych z dwóch dań obiadowych, jednak, jak wspomniano, obecnie spożywa się ją o niemal każdej porze dnia.
Wśród największych zalet zup wymienia się ich właściwości rozgrzewające. Należy pamiętać, że wynika to nie tylko z temperatury ich podania, lecz także zastosowanych składników i dodatków. Za szczególnie rozgrzewające uważa się zupy warzywne, zawierające np. czosnek czy cebulę. Oczywiście jesienne zupy powinny być podawane na ciepło, chłodniki czy inne zimne zupy lepiej zostawić na lato. W ten sposób możesz wesprzeć pracę swojego układu odpornościowego w zimniejsze dni, a tym samym zabezpieczyć się na wypadek infekcji bakteryjnych czy wirusowych.
Jesienią, a także zimą organizm potrzebuje więcej jedzenia do prawidłowego funkcjonowania – chodzi oczywiście o różnego rodzaju witaminy i wartości odżywcze. Warzywa (nawet warzywa mrożone) zawarte w zupach zawierają błonnik pokarmowy, dzięki czemu sycą na dłużej, a do tego korzystnie wpływają na trawienie, stymulując pracę jelit. Jeśli chcesz nieco „odchudzić” zupę, zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny. Ponadto warzywa zawierają takie składniki jak potas, żelazo, fluor czy magnez, a do tego witaminy A, D, E i K. Nie można zapominać, że zupy są znakomitym sposobem na zwiększenie spożywania warzyw jesienią.
Na koniec warto dodać, że zupy dodatkowo nawodnią Twój organizm, o czym nie można zapominać o każdej porze roku. Jesienią ciepłe powietrze z ogrzewania czy ogrzewanie samochodowe mogą źle wpływać na śluzówkę nosa i zatoki. Zupy i kremy to świetna propozycja dla osób, które lubią smacznie zjeść, ale nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni lub nie mają wybitnych zdolności kulinarnych. Są nie tylko proste, ale i tanie w przygotowaniu – zatem jedzmy rozgrzewające zupy jesienią!
Wywar warzywny – jak go przygotować?
Niemal każdą zupę przygotowuje się na bazie wywaru warzywnego. Przepisów na jego przygotowanie jest całkiem sporo, jeśli chcesz, możesz skorzystać z gotowej kostki rosołowej, o wiele lepszym sposobem jest jego samodzielne przyrządzenie. Możesz w tym celu skorzystać ze świeżych warzyw lub specjalnie przygotowanych mieszanek warzyw mrożonych. Do bulionu warzywnego możesz skorzystać np. z następującego przepisu: weź 2 marchewki, 0,5 selera, 2 korzenie pietruszki, 1 cebulę, 1 por, a także liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego. Wszystkie składniki umieść w garnku i zalej 2 litrami wody – następnie całość należy gotować przez godzinę. Aby przyspieszyć proces przygotowania, warzywa pokrój na małe kawałki. Jeśli natomiast chcesz nadać bulionowi wyjątkowego smaku lub sprawić, aby był bardziej rozgrzewający, dodaj imbir, cytrynę lub papryczkę chili.
Rozgrzewające zupy jesienne dla Ciebie
- Krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku to danie, które możesz przygotować w zaledwie kilka chwil. Najpierw obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, wlej olej na patelnię i zeszklij cebulkę. Równocześnie zagotuj bulion warzywny i dodaj mrożony groszek, następnie całość ponownie zagotuj. Utrzymaj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj przysmażoną cebulkę i wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na krem. Zupa krem z groszku jest gotowa – jeśli chcesz, dodaj jeszcze odrobinkę śmietanki, a wierzch posyp zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
- Zupa krem kalafiorowa
Obierz i pokrój cebulę oraz ziemniaki, dodaj kalafior z masłem i oliwą – całość podgrzewaj na małym ogniu tak długo, aż warzywa zaczną skwierczeć. Następnie gotuj wszystko na małym ogniu przez 10 minut, co pewien czas mieszając. Wlej zagotowany bulion, dodaj mleko i ponownie utrzymuj składniki na niewielkim ogniu. Dopraw solą i pieprzem i gotuj tak długo, aż wszystkie warzywa będą całkowicie miękkie. Po zdjęciu zupy z ognia dodaj śmietanę i zmiksuj w blenderze do odpowiedniej konsystencji. Jeśli chcesz, przetrzyj wszystko przez sito, aby w ten sposób uzyskać idealny krem. Na koniec możesz dodać pokrojone i podsmażone kurki. Pamiętaj, aby zupę krem z kalafiora podawać zawsze na ciepło.
- Zupa krem z marchewki
W garnku umieść łyżkę masła i oliwy, a następnie dodaj do tego pokrojoną cebulę, którą trzeba zeszklić. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojonego pora. Przychodzi kolej na marchewkę (może być słodka marchewka lub mini marchewka) oraz pokrojone ziemniaki. Całość dopraw solą, dodaj ugotowany bulion oraz kurkumę i curry. Całość trzeba gotować pod przykryciem przez około kwadrans – aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj mleko i zmiksuj wszystko na krem. Do podania możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę w proszku lub grzanki.
- Zupa z fasolki szparagowej
Na maśle i oliwie podduś skrojoną w kostkę cebulkę. Obierz por, pokrój go na plasterki i dodaj do garnka, w którym podsmażysz wszystko przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek, plasterki marchewki oraz pietruszkę. Całość podduś przez kilka minut i wlej gorący bulion doprawiony pieprzem, solą i kurkumą. Następnie dodaj fasolkę szparagową i poczekaj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Potem cały wywar zdejmij z ognia, dodaj koperek oraz śmietanę lub jogurt naturalny, Można podawać!
Jeśli chcesz jeszcze ułatwić sobie gotowanie, możesz skorzystać z gotowych zup mrożonych. Ich wybór jest naprawdę bogaty, wystarczy wspomnieć choćby o zupie jarzynowej, zupie pieczarkowej z pietruszką czy grochówce z wędzonką. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie!