Pieczenie w piekarniku jest świetnym rozwiązaniem kulinarnym. Nie wymaga zbyt dużej wprawy, zwykle wystarczy tylko nieco „obyć się” ze swoim piekarnikiem, ponieważ urządzenia te mają różne parametry i nie zawsze wartości temperatury czy czasu podane w przepisach lub na opakowaniach produktów są wystarczające. Inną specyfiką pieczenia charakteryzują się też piekarniki gazowe, inną elektryczne, z termoobiegiem lub bez. Trzeba więc poznać swój piekarnik, później jednak wszystko przychodzi łatwo.
No bo cóż trudnego jest w przygotowaniu większości pieczonych potraw? Wybierasz odpowiednie składniki, łączysz je w naczyniu nadającym się do piekarnika – wstawiasz do odpowiedniej temperatury i czekasz. Cały proces pieczenia odbywa się samoistnie, może w niektórych przypadkach trzeba odwrócić pieczone potrawy na drugą stronę lub zamieszać w połowie wyznaczonego czasu, ale nawet to nie jest regułą. Zatem do dzieła – poznajmy garść pysznych i prostych dań z piekarnika, które już dziś możesz przygotować we własnym domu.
Zapiekanki warzywne
Zapiekanki warzywne to najłatwiejszy poziom gotowania, na skali trudności plasujący się gdzieś pomiędzy herbatą a jajkami na twardo. Do przygotowania zapiekanki warzywnej potrzebne będą warzywa, sos, ser i naczynie do zapiekania. Jeśli nie macie naczynia do zapiekania, możecie wykorzystać niewielką formę, na przykład do tarty, o której jeszcze będziemy pisać. Warto jednak dla wygody zaopatrzyć się w naczynie żaroodporne, w którym tego typu zapiekanki przygotowuje się najłatwiej.
Zapiekanka warzywna może składać się jedynie z warzyw (sosu i sera), jednak dobrym pomysłem jest przygotowanie warzywnej zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. W takim przypadku gotujemy makaron (rurki, świderki, kokardki, kolanka, muszelki – jaki wolicie, najlepiej średniej wielkości) według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente. Analogicznie w przypadku zapiekanki ziemniaczanej – gotujemy ziemniaki, uważamy jednak, by ich nie rozgotować, a po ugotowaniu koimy w talarki. Do makaronu lub ziemniaków dodajemy warzywa i resztę składników.
Jakich warzyw można użyć do zapiekanek? Większości. Świetnie sprawdzi się cebula, brokuły, pieczarki, papryka, kukurydza, groszek, por, kalafior i tak dalej. Ważne, by warzyw nie dodawać w stanie surowym, ponieważ w czasie zapiekania nie zdążą zmięknąć. Trzeba je wcześniej podgotować albo podsmażyć na patelni. Doskonałym rozwiązaniem są tu zatem warzywa mrożone, zwłaszcza mieszanki warzyw, takie jak nasz bukiet 7 warzyw (z mieszanką marchwi, kalafiora, fasoli szparagowej, groszku zielonego, pora, selera i pietruszki) oraz bukiet 9 warzyw (z mieszanką marchwi, brokułu, cebuli, pietruszki, fasoli szparagowej, grochu zielonego, papryki czerwonej, kukurydzy i selera). Możemy obficie przepłukać je ciepłą wodą lub wrzucić na chwilę do wrzątku. Później mieszamy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami, jeśli chcemy stworzyć bardziej pożywną zapiekankę.
Do mieszanki dodajemy sos. Zwykle sosy do zapiekanek tworzy się na bazie śmietany, dodając do niej nieco przypraw – na przykład mieszanki przypraw curry albo wybranych ziół i czosnku. Można też wybrać sos pomidorowy na bazie passaty albo przecieru. Przekładamy całość do naczynia do zapiekania, a górę posypujemy obficie startym żółtym serem albo mozzarellą. Zapiekamy przez mniej więcej 20 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Tarty
Tarty to rodzaj wypieku, który składa się z ciasta oraz nadzienia. Ciasto na tartę może być kruche, drożdżowe albo francuskie, a nadzienie słodkie bądź wytrawne. W tym miejscu skupimy się na tartach wytrawnych, które nadają się na obiad (choć możecie je pałaszować także na kolację), i które częściej przygotowuje się z ciasta kruchego lub francuskiego. Kruche ciasto na tartę można czasem dostać gotowe w większych marketach, można też zrobić je samodzielnie, mieszając 200 gramów mąki pszennej i 100 gramów zimnego masła z jednym jajkiem i 1/3 łyżeczki soli. Natomiast jeśli wolicie ciasto francuskie, bez problemu znajdziecie je w sklepach – co prawda można je także przyrządzić samemu, ale jest to proces tak żmudny i długotrwały, że odradzamy to rozwiązanie.
Do upieczenia tarty potrzebować będziemy specjalnej formy dedykowanej właśnie tartom. Wygląda jak okrągła forma do pieczenia ciast, jest jednak zwykle nieco mniejsza i niższa. Tarta to bardzo sycące danie, dlatego nie trzeba przygotowywać jej w dużej formie.
Farsz do wytrawnej tarty składa się zwykle z jajek połączonych ze śmietaną i żółtym serem oraz dodatków. Dodatki mogą być różne – warzywne lub mięsne. Polecamy ograniczyć kompozycję dodatków do 3-4 składników, w innym przypadku smak może być pozbawiony charakteru. Co warto dodać do tarty? Na przykład boczek i cebulę. Albo cukinię, bakłażan i marchewkę. Albo suszone pomidory i kiełbasę chorizo. Kompozycji jest wiele i możecie eksperymentować.
Tartę należy piec przez około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Jeśli wykorzystujesz do nadzienia surowe mięso (np. pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, mięso mielone albo surowy boczek), musisz je wcześniej obsmażyć na patelni. Dla wygody możesz użyć także mrożonych warzyw – świetnie nadadzą się zielone brokuły, słodka marchewka, szpinak w liściach czy zielony groszek. Pamiętaj tylko, by przed dodaniem do tarty warzywa rozmrozić.
Kurczak pieczony z warzywami
Pieczenie kurczaka zajmuje trochę więcej czasu i zachodu, jeśli chcemy zrobić to dobrze, ale jest warte podjętego wysiłku. Ponieważ kurczaka w całości pieczemy stosunkowo rzadko, przyjmijmy tu, że przygotowujemy obiad z podudzi z kurczaka (popularnie zwanych pałkami). W zasadzie w ten sam sposób możemy przygotować uda, skrzydełka czy większe części – w przypadku tych ostatnich musimy wydłużyć czas pieczenia.
Żeby danie wyszło smaczne, a mięso soczyste, dobrze jest je zamarynować. Można to zrobić na przykład w mieszaninie czosnku, miodu, soli, suszonej sproszkowanej papryki (łagodnej, ostrej, wędzonej – wedle uznania), oleju oraz keczupu (lub przecieru pomidorowego). Pozostawmy w tym kurczaka przynajmniej na 2 godziny, a jeśli możemy – na całą noc. Następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
Bierzemy naczynie, w którym będziemy piekli kurczaka i wysypujemy na nie wybraną mieszankę warzyw. Świetnie sprawdzą się w tym miejscu mrożone kompozycje warzyw na patelnię, na przykład warzywa na patelnię po wiejsku albo warzywa na patelnię po hiszpańsku – inne mieszanki z naszej oferty też się nadadzą. Na rozmrożone warzywach, posypanych dołączonym do opakowania zestawem przypraw, układamy zamarynowane pałki i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Jeśli lubicie mocniej spieczoną skórkę na kurczaku, pod koniec pieczenia zwiększcie temperaturę. W ten sposób otrzymamy gotowy obiad: pyszne mięso upieczone razem z bukietem zdrowych, aromatycznych warzyw.
Prawda, że gotowanie z użyciem piekarnika jest łatwe? Musicie tylko zagospodarować czas oczekiwania, jednak w tym pewnie nie potrzebujecie podpowiedzi.