Obecnie wiele osób wykonuje pracę zdalnie. Mogłoby się wydawać, że praca z domu oznacza więcej czasu dla siebie i rodziny. Tymczasem obowiązków zawodowych nie ubywa, dzieci wymagają uwagi, pies spaceru, a i obiad nie przygotuje się sam. Co zrobić, by przyrządzenie posiłków zajmowało jak najmniej czasu? Oto pięć sposobów na zaoszczędzenie czasu przeznaczanego na zrobienie jedzenia – od planowania, przez zakupy, aż po gotowanie.
Przygotowywanie posiłków to czynność wykonywana kilkukrotnie każdego dnia. Warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z naszymi trikami, by później spędzać mniej czasu w sklepie i w kuchni. Niewielkie zmiany w przyzwyczajeniach mogą poskutkować tym, że pozostanie Ci więcej czasu na zadbanie o siebie lub swoich bliskich. Nawet jeśli gotowanie to dla Ciebie przyjemność i miło spędzony czas, wykorzystaj nasze porady, by usprawnić codziennie obowiązki.
Zaplanuj menu na cały tydzień
Gotowanie zaczynaj od planowania. W wolnej chwili zapisz pomysły na posiłki na następny tydzień. Tradycjonaliści mogą użyć kartki papieru i długopisu, a zwolennicy nowoczesności aplikacji w smartfonie. Warto zapytać domowników, co chcieliby zjeść oraz przejrzeć gazetki reklamowe sklepów – może akurat te produkty są w promocyjnych cenach lub znajdziesz tam inspiracje. Może masz ochotę na pierogi z mięsem albo warzywa na patelnię po meksykańsku z ryżem? Wynotuj wszystkie pomysły na dania oraz na pojedyncze produkty. Nie zapomnij o śniadaniach i kolacjach – również są ważnymi posiłkami.
Weź pod uwagę ilość jedzenia, jaką potrzebujesz. To ważne, aby nie marnować żywności, która niezjedzona, mogłaby się zepsuć. Na podstawie liczby osób w domu oraz daty następnych zakupów oszacuj, ile produktów potrzebujesz. Wcześniej przygotowana lista posiłków pomoże w ułożeniu listy zakupowej. Skrupulatnie przygotowana lista produktów znacząco przyspiesza robienie zakupów – nie trzeba w sklepie zastanawiać się, co jeszcze się przyda.
Dobrym pomysłem jest posegregowanie na liście produktów wedle działów, w których się znajdują. Idąc alejkami w supermarkecie lub na targu, wybierasz wszystko to, czego potrzebujesz i nie musisz wracać w to samo miejsce. Dzięki temu spędzasz mniej czasu w sklepie. Jeśli masz możliwość, zaplanuj wyjście do sklepu w porze, kiedy sklep nie jest zatłoczony – to również usprawni robienie zakupów.
Zrób zakupy na zapas
Wyjścia do sklepu zazwyczaj zabierają dużo czasu, dlatego dobrze jest je ograniczyć. Nawet szybka wizyta w osiedlowym sklepiku kilka razy w tygodniu zabiera czas, który można przeznaczyć na przyjemniejsze lub bardziej przydatne czynności. Aby zaoszczędzić czas, dobrym pomysłem jest robienie zakupów raz, dwa razy w tygodniu. Codzienne wychodzenie do sklepu po zaledwie kilka produktów oznacza marnowanie czasu na przemierzanie alejek, szukanie produktów, stanie w kolejce, płacenie itd.
Warto zmienić ten nawyk i wybierać się na zakupy rzadziej, ale kupować więcej z myślą o kilku kolejnych dniach. W tym celu można przygotować w kuchni lub spiżarni miejsce na zapasy. Szafa, regał czy nawet kartonowe lub plastikowe pudła zmieszczą produkty spożywcze, które będą potrzebne w najbliższym czasie. Sięgnięcie po zapasy znajdujące się w domu wymaga znacznie mniej czasu niż spacer lub przejażdżka do sklepu.
Ponadto zawsze warto mieć pod ręką produkty uniwersalne, z których można łatwo i szybko przygotować sycący posiłek. Ryż lub makaron, przyprawy i warzywa na patelnię Proste Historie to przepis na udane danie, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
Przygotuj posiłek na kilka dni
Codziennie gotowanie obiadu od podstaw jest czasochłonne i wymaga dużo wysiłku. Obecnie mało kto ma czas, siłę i chęci, by każdego dnia przygotowywać nowe dania. Sprytnym rozwiązaniem jest zrobienie jednego posiłku na kilka dni – w ten sposób skraca się czas potrzebny na przygotowanie obiadu czy kolacji. Dania do zjedzenia w ciągu dwóch, trzech dni można pozostawić w lodówce, z pewnością się nie popsują, niektóre wręcz nabiorą lepszego smaku, np. leczo.
Duże ilości jedzenia można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Mrożenie skutecznie przedłuża świeżość produktów, a rozmrażanie nie trwa długo – wystarczy porcję obiadową wyjąć z zamrażarki rano i pozostawić w lodówce lub w temperaturze pokojowej. W porze obiadowej będzie gotowa do odgrzania.
Natomiast zupy lub gulasze można zapasteryzować w słoikach lub szklanych butelkach. Pasteryzacja to również doskonały sposób na zachowanie świeżości gotowych dań, które nawet po kilkunastu dniach będą dobre do spożycia.
Praktycznym i smacznym pomysłem jest przygotowanie większej ilości sosu (mięsnego lub warzywnego) na kilka dni i podawanie go z ryżem, makaronem lub kaszą gotowanymi codziennie. Doskonałą częścią dania będą również kopytka ziemniaczane Proste Historie, wymagające zaledwie kilku minut gotowania. Podgrzanie sosu i podanie go z dodatkiem potrwa zaledwie kilkanaście minut, a efektem będzie pełnowartościowe, ciepłe i pyszne danie.
Gotuj zupy kremy i dania jednogarnkowe
Szybki do zrobienia posiłek to taki, kiedy nie musisz obierać i kroić wielu warzyw, smażyć lub piec osobno mięsa i innych dodatków, przygotowywać sosu i na koniec łączyć wszystkiego w jedną całość. Niewymagające długiego czasu przygotowania i jednocześnie satysfakcjonujące smakowo są zupy kremy oraz dania jednogarnkowe.
W przypadku zup wystarczy wybrać warzywa, umyć je, czasami obrać i pokroić, a następnie ugotować. Dodajesz przyprawy, ewentualnie śmietankę lub serek topiony, blendujesz – i gotowe! Łatwe, błyskawiczne i dobre, czego chcieć więcej? To także danie odpowiednie dla dzieci, więc jeśli jesteś rodzicem, zupa krem może być wyjściem z trudnej sytuacji, gdy pociechy domagają się pysznego i kolorowego dania.
Natomiast dania jednogarnkowe mają tę zaletę, że do ich przygotowania potrzebujesz tylko jednego naczynia. Żadnego przekładania z garnka do garnka, z patelni na patelnię, wszystko dzieje się w jednym miejscu. Leczo, gulasz, risotto, curry, chili con carne powstają krok po kroku w jednym garnku, co skraca czas ich przygotowania. Możesz zrobić wersję mięsną, wegeteriańską lub wegańską, tak jak lubisz, szybko i bez brudzenia połowy swoich naczyń.
Wykorzystaj produkty mrożone
Panuje powszechne przekonanie, że najbardziej wartościowe są świeże owoce i warzywa, ale również mrożone produkty zawierają wiele składników odżywczych. Mrożenie jest jedną ze sprawdzonych metod na przedłużenie trwałości produktu, bez utraty witamin i minerałów zawartych w pożywieniu. Jednocześnie zamrożone jedzenie można przygotować w ciągu kilkunastu minut, dzięki czemu gotowe produkty mrożone są dobrym rozwiązaniem, gdy w ciągu dnia nie ma dużo czasu na zrobienie obiadu lub kolacji od podstaw.
Osobom, które chcą szybko mieć gotowy posiłek, polecamy nasze produkty głęboko mrożone, np. pierogi po wiejsku z pieczarkami i mięsem Proste Historie, mieszanki warzywne czy dania na patelnię, z których można przygotować szybki, ale sycący i zdrowy posiłek.