Zupa brokułowo-cheddarowa

Składniki

  • 450 gramów mrożonych brokułów, rozmrożonych
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki startego ostrego sera cheddar
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Przewidywany czas przygotowania:

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 40 minut

Instrukcje:

  • W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, około 3-4 minut. Dodaj mielony czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie pachnieć.
  • Dodaj masło do garnka i pozwól mu się stopić. Po roztopieniu dodaj mąkę i gotuj przez 2-3 minuty. Mieszanka powinna mieć lekko orzechowy aromat.
  • Powoli wlewaj bulion drobiowy, ciągle ubijając, aby uniknąć grudek. Gdy mieszanina będzie gładka, dodaj mleko.
  • Dodaj rozmrożone brokuły do garnka. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, aż brokuły będą miękkie.
  • Jeśli wolisz bardziej kremową zupę, możesz użyć blendera do zmiksowania zupy.
  • Zmniejsz ogień do małego i stopniowo dodawaj starty ser cheddar, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką.
  • Dodaj startą marchewkę i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Nalej zupę do miseczek, udekoruj dodatkowym startym serem i podawaj na gorąco z chrupiącym chlebem lub grzankami.

Zapiekanka po wiejsku z kiełbasą i kiszonym ogórkiem
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu