Zupa brokułowo-cheddarowa
Składniki
- 450 gramów mrożonych brokułów, rozmrożonych
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1/4 szklanki masła
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki startego ostrego sera cheddar
- 1 szklanka drobno startej marchewki
- Sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Przewidywany czas przygotowania:
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Całkowity czas: 40 minut
Instrukcje:
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, około 3-4 minut. Dodaj mielony czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj masło do garnka i pozwól mu się stopić. Po roztopieniu dodaj mąkę i gotuj przez 2-3 minuty. Mieszanka powinna mieć lekko orzechowy aromat.
- Powoli wlewaj bulion drobiowy, ciągle ubijając, aby uniknąć grudek. Gdy mieszanina będzie gładka, dodaj mleko.
- Dodaj rozmrożone brokuły do garnka. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, aż brokuły będą miękkie.
- Jeśli wolisz bardziej kremową zupę, możesz użyć blendera do zmiksowania zupy.
- Zmniejsz ogień do małego i stopniowo dodawaj starty ser cheddar, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką.
- Dodaj startą marchewkę i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Nalej zupę do miseczek, udekoruj dodatkowym startym serem i podawaj na gorąco z chrupiącym chlebem lub grzankami.