Kuskus z dynią i oscypkiem
Kuskus zapiekany z dynią i oscypkiem to oryginalne danie o wyrafinowanym smaku. Sprawdzi się jako przystawka lub danie główne podczas romantycznej kolacji lub wyszukana potrawa zaserwowana w trakcie spotkania z przyjaciółmi, a także jako dodatek do niedzielnego obiadu w rodzinnym gronie. Zapieczone puree z kaszy kuskus, oscypka i dyni świetnie smakuje podane z mięsną pieczenią oraz gulaszem. Wegetarianie mogą łączyć je z warzywnym sosem lub jeść jako samodzielne danie. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, trzeba jedynie zarezerwować około godziny na jego przyrządzenie, ponieważ mrożoną „Dynię” i kaszę kuskus należy przed zapieczeniem z serem typu oscypek ugotować.
Składniki
- 2 opakowania “Dojrzałej dyni” Proste historie,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy lub jabłkowego,
- 4 jajka,
- 200 g startego sera wędzonego typu oscypek,
- 350 g kaszy kuskus,
- sól.
Sposób przygotowania
- W garnku rozpuść 2 łyżki masła.
- Wrzuć dwa opakowania zamrożone “Dyni” Proste Historie, podlej ½ szklanki soku z pomarańczy lub jabłkowego i duś pod przykryciem dopóki nie będzie miękka.
- Zmiksuj z 4 jajkami.
- Dopraw solą i wsyp 200 g startego sera wędzonego typu oscypek.
- Dodaj 350 g kaszy kuskus. Wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 180C. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź dyniową masę.
- Piecz około 40 minut.
- Pokrojone w kawałki serwuj jako dodatek do pieczonych mięs lub gulaszy.