Sos boloński z dodatkiem 9 warzyw

Sos boloński z dodatkiem 9 warzyw to danie, które szybko i łatwo przygotować – jego przyrządzenie zajmuje około 30 minut. Wyśmienicie sprawdzi się na co dzień jako obiad albo kolacja dla całej rodziny lub jako prosta, a jednocześnie pyszna potrawa serwowana podczas romantycznej kolacji we dwoje. Sos boloński z warzywami można podawać jako dodatek do pieczywa lub do makaronu typu spaghetti, można też serwować go jako samodzielne danie. Mielone mięso sprawia, że sos boloński jest pożywny i na długo zapewnia uczucie sytości, zaś warzywa i odpowiednio dobrane przyprawy tworzą idealną kompozycję i dają potrawie wyrazisty smak.

Składniki

  • “Bukiet 9 warzyw” Proste Historie,
  • 3 łyżki oleju,
  • 300 g mieszanki mięsa mielonego wołowego i wieprzowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • suszone oregano lub cząber,
  • 1 szklanka bulionu wołowego,
  • 300 g pokrojonych pomidorów z puszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i cukier.

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju.
  2. Wrzuć około 300 g mieszanki mięsa mielonego wołowego i wieprzowego.
  3. Dodaj posiekane 3 ząbki czosnku.
  4. Smaż do momentu, aż się mięso się zrumieni i rozgniataj na mniejsze kawałki przy pomocy drewnianej łyżki.
  5. Dodaj zamrożony “Bukiet 9 warzyw” Proste Historie, dokładnie wymieszaj.
  6. Podlej kieliszkiem białego wina i 1 szklanką bulionu wołowego (jeśli nie masz wina to zwiększ ilość bulionu).
  7. Duś przez 7 minut i dodaj około 300 g pokrojonych pomidorów z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego.
  8. Dopraw solą, cukrem, suszonym oregano lub cząbrem i duś pod przykryciem około 7 minut.
  9. Jeśli uznasz że jest zbyt gęste dodaj trochę bulionu.
  10. Serwuj jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką lub na świeżo ugotowanym makaronie typu spaghetti.

Koperkowy krem kurkowy
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu