Sos boloński z dodatkiem 9 warzyw
Sos boloński z dodatkiem 9 warzyw to danie, które szybko i łatwo przygotować – jego przyrządzenie zajmuje około 30 minut. Wyśmienicie sprawdzi się na co dzień jako obiad albo kolacja dla całej rodziny lub jako prosta, a jednocześnie pyszna potrawa serwowana podczas romantycznej kolacji we dwoje. Sos boloński z warzywami można podawać jako dodatek do pieczywa lub do makaronu typu spaghetti, można też serwować go jako samodzielne danie. Mielone mięso sprawia, że sos boloński jest pożywny i na długo zapewnia uczucie sytości, zaś warzywa i odpowiednio dobrane przyprawy tworzą idealną kompozycję i dają potrawie wyrazisty smak.
Składniki
- “Bukiet 9 warzyw” Proste Historie,
- 3 łyżki oleju,
- 300 g mieszanki mięsa mielonego wołowego i wieprzowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 kieliszek białego wina,
- suszone oregano lub cząber,
- 1 szklanka bulionu wołowego,
- 300 g pokrojonych pomidorów z puszki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i cukier.
Sposób przygotowania
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju.
- Wrzuć około 300 g mieszanki mięsa mielonego wołowego i wieprzowego.
- Dodaj posiekane 3 ząbki czosnku.
- Smaż do momentu, aż się mięso się zrumieni i rozgniataj na mniejsze kawałki przy pomocy drewnianej łyżki.
- Dodaj zamrożony “Bukiet 9 warzyw” Proste Historie, dokładnie wymieszaj.
- Podlej kieliszkiem białego wina i 1 szklanką bulionu wołowego (jeśli nie masz wina to zwiększ ilość bulionu).
- Duś przez 7 minut i dodaj około 300 g pokrojonych pomidorów z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Dopraw solą, cukrem, suszonym oregano lub cząbrem i duś pod przykryciem około 7 minut.
- Jeśli uznasz że jest zbyt gęste dodaj trochę bulionu.
- Serwuj jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką lub na świeżo ugotowanym makaronie typu spaghetti.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Sos boloński z dodatkiem 9 warzyw
Podsmażone mięso mielone uduś w pomidorach z dodatkiem mieszanki 9 warzyw.