Pierożki z grzybami w sosie z porami i szynką
Pierożki z grzybami w sosie z porami i szynką to jedna ze smacznych i wyjątkowo aromatycznych propozycji podania jednego z najpopularniejszych polskich dań, które cieszy się popularnością na całym świecie. Choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie takiego specjału jest bardzo pracochłonne, w rzeczywistości zajmuje jednak zaledwie około 30 minut i doskonale smakuje o każdej porze roku. Pierożki z grzybami w sosie z porami szynką od Prostych Historii to znakomity pomysł zarówno na elegancji obiad, jak i szybką przekąskę po powrocie z pracy. Możesz również zaskoczyć swoją drugą połówkę i przygotować to wyjątkowe danie na romantyczną kolację.
Składniki
- “Pierożki z grzybami w sosie śmietanowym” Proste Historie,
- 1 średniej wielkości por,
- 100 g gotowanej szynki,
- 1 czubata łyżka masła,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 płaska łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy,
- 100 ml śmietanki 36%,
- tarty parmezan i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania
- 1 średniego pora przekrój na pół, dokładnie przepłucz w zimnej wodzie, osusz i pokrój w cienkie półplasterki.
- 100 g gotowanej szynki pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła, wrzuć pora i podlej go kilkoma łyżkami bulionu lub wody.
- Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i 1 płaską łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy.
- Wrzuć na patelnię zamrożone pierożki z dodatkami i duś wszystko około 8 minut.
- Dodaj szynkę i 100 ml śmietanki 36%.
- Trzymaj danie na ogniu przez 2 minuty.
- Serwuj je w głębokich talerzach, posypane tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierożki z grzybami w sosie z porami i szynką
Podsmaż na maśle pory, dodaj musztardę francuską i kawałki gotowanej szynki, po czym usmaż z pierożkami.
Pierożki zapiekane w sosie szpinakowym
Z mrożonego szpinaku, śmietany i jajek przygotuj zalewę, polej pierożki i wstaw na 30 minut do piekarnika.