Pierożki zapiekane w sosie szpinakowym
Pierożki zapiekane w sosie szpinakowym to najlepszy sposób do przekonania dzieci do tego zielonego warzywa. Zapiekane dania zachwycają elegancją podania oraz znakomitym smakiem, a sos szpinakowy dodaje całości niesamowitego aromatu. Wydawać by się mogło, ze przyrządzenie tego specjału to kwestia wielu godzin spędzonych w kuchni – jednak dzięki gotowym produktom Proste Historie, przygotowanie pierożków zapiekanych w sosie szpinakowym trwa zaledwie około 45 minut. Zachwyć swoją rodzinę, znajomych czy sąsiadów i zaserwuj to danie przy najbliższej okazji – nie musisz być mistrzem kuchni, aby podać przepyszny posiłek podczas romantycznej kolacji lub obiadu w większym gronie.
Składniki
- “Pierożki z grzybami w sosie śmietanowym” Proste Historie,
- “Siekany szpinak” Proste Historie,
- 1 łyżeczka masła,
- 200 ml słodkiej śmietanki,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- 3 jajka,
- sól, pieprz i czosnek.
Sposób przygotowania
- Ustaw piekarnik na 180oC.
- Owalne naczynie do zapiekania posmaruj 1 łyżeczką masła.
- Oddziel zamrożone pierożki od reszty zawartości opakowania i wyłóż je w brytfance.
- Wlej do garnuszka 200 ml słodkiej śmietanki, wrzuć 150 g zamrożonego siekanego szpinaku Proste Historie i pozostałą zawartość opakowania pierożków.
- Trzymaj na ogniu przez 5–7 minut, mieszając, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolity sos.
- Dodaj 1 czubatą łyżeczkę mąki i 3 jajka.
- Natychmiast mocno zamieszaj, dopraw wedle uznania solą, pieprzem i czosnkiem.
- Zalej pierożki i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierożki z grzybami w sosie z porami i szynką
Podsmaż na maśle pory, dodaj musztardę francuską i kawałki gotowanej szynki, po czym usmaż z pierożkami.
Pierożki zapiekane w sosie szpinakowym
Z mrożonego szpinaku, śmietany i jajek przygotuj zalewę, polej pierożki i wstaw na 30 minut do piekarnika.