Zupa grochowa na ostro

Składniki

  • “Grochówka z wędzonką” Proste Historie,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 150 g pikantnej kiełbasy węgierskiej lub hiszpańskiej,
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów pelati z puszki,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj w drobną kostkę 2 średnie cebule.
  2. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę.
  3. Zrumień na złoto mieszając na średnim ogniu przez 5 minut.
  4. 150 g pikantnej kiełbasy węgierskiej lub hiszpańskiej chorizo pokrój w grubsze plastry i dodaj do cebuli.
  5. Smaż przez 3 minuty.
  6. Dodaj zamrożone warzywa z zupy Grochówka z wędzonką Proste Historie i podlej całość 1,5 l bulionu mięsnego.
  7. Wrzuć 2 posiekane ząbki czosnku, przyprawy z saszetki dołączonej do opakowania i posól.
  8. Gotuj 20 minut.
  9. Dodaj 400 g pomidorów pelati z puszki i 1 łyżeczkę papryki.
  10. Trzymaj na ogniu pod przykryciem 10 minut.
  11. Dopraw solą, ½ łyżeczki cukru i świeżo mielonym pieprzem.
  12. Zupa idealna na rozgrzewkę i bardzo pożywna!

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
    Sezon

    Dopełnij to danie

    Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

    Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu