Zupa grochowa na ostro
Składniki
- “Grochówka z wędzonką” Proste Historie,
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 150 g pikantnej kiełbasy węgierskiej lub hiszpańskiej,
- 1,5 l bulionu mięsnego
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów pelati z puszki,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania
- Posiekaj w drobną kostkę 2 średnie cebule.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę.
- Zrumień na złoto mieszając na średnim ogniu przez 5 minut.
- 150 g pikantnej kiełbasy węgierskiej lub hiszpańskiej chorizo pokrój w grubsze plastry i dodaj do cebuli.
- Smaż przez 3 minuty.
- Dodaj zamrożone warzywa z zupy Grochówka z wędzonką Proste Historie i podlej całość 1,5 l bulionu mięsnego.
- Wrzuć 2 posiekane ząbki czosnku, przyprawy z saszetki dołączonej do opakowania i posól.
- Gotuj 20 minut.
- Dodaj 400 g pomidorów pelati z puszki i 1 łyżeczkę papryki.
- Trzymaj na ogniu pod przykryciem 10 minut.
- Dopraw solą, ½ łyżeczki cukru i świeżo mielonym pieprzem.
- Zupa idealna na rozgrzewkę i bardzo pożywna!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa grochowa na ostro
Do gotującej się zupy dodaj podsmażoną pikantną kiełbasę i puszkę pomidorów.
Zupa kokosowa z kurczakiem i grochem
Zupę grochową wrzuć do wywaru z piersi kurczaka, piersi pokrój, dodaj kurkumę oraz imbir i połącz z mlekiem kokosowym.