Zupa kokosowa z kurczakiem i grochem

Składniki

  • “Grochówka z wędzonką” Proste Historie,
  • 1,2 l bulionu warzywnego,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego lub startego imbiru,
  • 1 płaska łyżeczka suszonej kurkumy,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 szczypiorek lub dymka,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Do 1,2 litra gotującego się bulionu warzywnego dodaj pierś kurczaka i zamrożone warzywa z Grochówki z wędzonką Proste Historie.
  2. Gotuj 20 minut.
  3. Wyjmij pierś kurczaka i pokrój w cienkie plastry.
  4. Wrzuć ponownie do garnka.
  5. Dodaj 300 ml mleka kokosowego z puszki, płaską łyżeczkę suszonego lub startego imbiru i 1 płaską łyżeczkę suszonej kurkumy.
  6. Dopraw solą, sokiem z ½ cytryny i gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut.
  7. Serwuj z posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
  8. Jeśli masz ochotę zaostrzyć smak zupy, dodaj wtedy ½ łyżeczki pasty curry.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
    Sezon

    Dopełnij to danie

    Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

    Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu