Zupa kokosowa z kurczakiem i grochem
Składniki
- “Grochówka z wędzonką” Proste Historie,
- 1,2 l bulionu warzywnego,
- 1 pierś kurczaka,
- 300 ml mleka kokosowego z puszki,
- 1 płaska łyżeczka suszonego lub startego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka suszonej kurkumy,
- 1/2 cytryny,
- 1 szczypiorek lub dymka,
- sól.
Sposób przygotowania
- Do 1,2 litra gotującego się bulionu warzywnego dodaj pierś kurczaka i zamrożone warzywa z Grochówki z wędzonką Proste Historie.
- Gotuj 20 minut.
- Wyjmij pierś kurczaka i pokrój w cienkie plastry.
- Wrzuć ponownie do garnka.
- Dodaj 300 ml mleka kokosowego z puszki, płaską łyżeczkę suszonego lub startego imbiru i 1 płaską łyżeczkę suszonej kurkumy.
- Dopraw solą, sokiem z ½ cytryny i gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut.
- Serwuj z posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
- Jeśli masz ochotę zaostrzyć smak zupy, dodaj wtedy ½ łyżeczki pasty curry.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa grochowa na ostro
Do gotującej się zupy dodaj podsmażoną pikantną kiełbasę i puszkę pomidorów.
Zupa kokosowa z kurczakiem i grochem
Zupę grochową wrzuć do wywaru z piersi kurczaka, piersi pokrój, dodaj kurkumę oraz imbir i połącz z mlekiem kokosowym.