Niemiecka sałatka ziemniaczana
Niemiecka sałatka ziemniaczana to prosty pomysł na danie główne na co dzień albo smaczną przekąskę, którą można także zabrać do pracy albo na piknik. Danie jest gotowe w około 45 minut i świetnie smakuje jako dodatek do dań mięsnych, szczególnie do kiełbasy i potraw z grilla. Niemiecka sałatka ziemniaczana może też być serwowana z dodatkiem jajka na twardo jako przystawka. Doskonale sprawdzi się podczas proszonej kolacji jak i okolicznościowego przyjęcia. Można też podawać ją do obiadu w rodzinnym gronie zarówno w tygodniu, jak i w weekend, kiedy mamy więcej czasu na celebrowanie spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Składniki
- “Cząstki ziemniaczane ze skórką” Proste Historie,
- 4 łyżki octu winnego białego,
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
- 5 łyżek oleju,
- 4 łyżki białego wina,
- 1 płaska łyżka miodu,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 5 ogórków małosolnych lub konserwowanych,
- pęczek posiekanego szczypioru,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- “Cząstki ziemniaczane” Proste Historie przygotuj w piekarniku zgodnie z przepisem.
- W miseczce ukręć sos z 4 łyżek octu winnego białego, 1 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy, 5 łyżek oleju, 4 łyżek białego wina.
- Dopraw solą, pieprzem i 1 płaską łyżką miodu.
- Pokrój w cienkie plasterki pęczek rzodkiewek, 5 ogórków małosolnych lub konserwowanych.
- Delikatnie wymieszaj ciepłe cząstki ziemniaczane z warzywami, dodaj pęczek posiekanego szczypioru, całość posól i polej sosem.
- Odstaw na 20 minut.
- Możesz serwować z dodatkiem posiekanego jajka na twardo lub jako sałatkę do grillowanej białej kiełbasy.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Zalej upieczone talarki winegretowym sosem i wymieszaj z ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i szczypiorem
Ziemniaki śródziemnomorskie
Na upieczone ziemniaki nałóż farsz z suszonych pomidorów, oliwek, fety i szpinaku