Ziemniaki śródziemnomorskie
Ziemniaki śródziemnomorskie to danie, które przygotujesz w 30 minut. Wyśmienicie sprawdzą się jako dodatek do potraw mięsnych, jak i samodzielne danie podawane z serem i szpinakiem lub rukolą. Ziemniaki śródziemnomorskie mogą być serwowane jako przekąska lub danie główne. To dobry pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczny obiad w rodzinnym gronie albo podawaną na ciepło kolację. Suszone pomidory i zioła sprawiają, że pieczone w stylu śródziemnomorskim ziemniaki mają pyszny, wyrazisty smak, tak że chętnie sięga się po dokładkę. Danie jest lekkie i zdrowe, odpowiednie na każdą porę roku. Chętnie zjedzą je także dzieci.
Składniki
- “Cząstki ziemniaczane ze skórką” Proste Historie,
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów,
- 3 łyżki obranych i posiekanych świeżych pomidorów bez pestek,
- 1 łyżka posiekanych zielonych oliwek,
- listki świeżego szpinaku lub rukoli,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu winnego białego,
- kruszony ser typu feta,
- bryndza,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów, 3 łyżki obranych, pozbawionych pestek i posiekanych świeżych pomidorów, 1 łyżkę posiekanych zielonych oliwek.
- Dopraw solą, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką octu winnego białego.
- Upiecz w piekarniku “Cząstki ziemniaczane” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ułóż ziemniaczki na talerzu w jednym rządku a w szpary pomiędzy nimi nałóż farsz.
- Posyp danie kruszonym serem typu feta, bryndzą i drobno pokrojonymi listkami świeżego szpinaku (możesz zastąpić go rukolą).
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Zalej upieczone talarki winegretowym sosem i wymieszaj z ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i szczypiorem
Ziemniaki śródziemnomorskie
Na upieczone ziemniaki nałóż farsz z suszonych pomidorów, oliwek, fety i szpinaku