Wieprzowina orientalna
Sposób przygotowania
300 – 400 g schabu wieprzowego bez kości pokrój w najcieńsze możliwe kawałki (możeszw tym celu lekko zmrozić mięso i koniecznie użyć ostrego noża). Mięso wymieszaj z 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru, zgniecionymi 2 ząbkami czosnku i całość odstaw. Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego. Mocno go podgrzej i wrzuć opakowanie zamrożonej “Mieszanki chińskiej” Proste Historie. Smaż przez 7 minut na dużym ogniu. Zdejmij z ogni i przełóż do miski. Ponownie rozgrzej patelnię, dodaj 2 łyżki oleju i wrzuć mięso. Smaż krótko, mieszając tak aby zarumieniło się z wszystkich stron. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z sokiem z 1 cytryny, 80 ml wody zimnej lub bulionu, 3 łyżkami jasnego sosu sojowego i 50 ml sosu chili słodko-kwaśnego. Dokładnie wymieszaj. Mięso i warzywa połącz na patelni i dodaj sos. Mieszaj smażąc przez 5 minut tak, aby sos lekko zgęstniał. Podaj danie z ryżem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Wieprzowina orientalna
Przesmaż paski schabu z dodatkiem warzyw i dopraw sosem sojowym z chili
Wiosenne sajgonki
Usmażone warzywa dopraw kolendrą, sezamem, ogórkiem i zawiń w papier ryżowy