Wiosenne sajgonki

Składniki

  • “Mieszanka chińska” Proste Historie,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów ziemnych,
  • 12-15 arkuszy ciasta ryżowego,
  • posiekana sałata lodowa lub kapusta pekińska,
  • ogórek świeży,
  • 2 łyżki kolendry.

Sposób przygotowania

  1. “Mieszankę chińską” Proste Historie bez rozmrażania wsyp na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu na patelni.
  2. Dodaj 1 łyżkę sezamu i smaż około 8 minut na dużym ogniu.
  3. Mieszaj regularnie.
  4. Przełóż  do miski, dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny, 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę posiekanych orzechów ziemnych.
  5. Zostaw do ostygnięcia.
  6. Przygotuj około 12 – 15 arkuszy ciasta ryżowego. Kupisz je w każdym supermarkecie w dziale orientalnym.
  7. Rozłóż płócienny ręcznik i nalej do szerokiej miski ciepłą wodę.
  8. Do warzyw dodaj garść posiekanej sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, starty na dużych oczkach ogórek świeży i 2 łyżki kolendry.
  9. Każdy płatek ciasta ryżowego zanurz w ciepłej wodzie na 2 sekundy i wykładaj na ręcznik.
  10. Porcję farszu kładź na środku naleśnika i zwijaj tak samo jak klasyczne naleśniki z mięsem lub kapustą, podwijając boki do środka.
  11. Sajgonki serwuj na zimno, bez smażenia.
  12. Możesz podać obok gotowy sos słodko-kwaśny.

MIESZANKA chińska
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu