Wiosenne sajgonki
Składniki
- “Mieszanka chińska” Proste Historie,
- 1 łyżka sezamu,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka posiekanych orzechów ziemnych,
- 12-15 arkuszy ciasta ryżowego,
- posiekana sałata lodowa lub kapusta pekińska,
- ogórek świeży,
- 2 łyżki kolendry.
Sposób przygotowania
- “Mieszankę chińską” Proste Historie bez rozmrażania wsyp na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu na patelni.
- Dodaj 1 łyżkę sezamu i smaż około 8 minut na dużym ogniu.
- Mieszaj regularnie.
- Przełóż do miski, dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny, 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę posiekanych orzechów ziemnych.
- Zostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj około 12 – 15 arkuszy ciasta ryżowego. Kupisz je w każdym supermarkecie w dziale orientalnym.
- Rozłóż płócienny ręcznik i nalej do szerokiej miski ciepłą wodę.
- Do warzyw dodaj garść posiekanej sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, starty na dużych oczkach ogórek świeży i 2 łyżki kolendry.
- Każdy płatek ciasta ryżowego zanurz w ciepłej wodzie na 2 sekundy i wykładaj na ręcznik.
- Porcję farszu kładź na środku naleśnika i zwijaj tak samo jak klasyczne naleśniki z mięsem lub kapustą, podwijając boki do środka.
- Sajgonki serwuj na zimno, bez smażenia.
- Możesz podać obok gotowy sos słodko-kwaśny.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Wiosenne sajgonki
Usmażone warzywa dopraw kolendrą, sezamem, ogórkiem i zawiń w papier ryżowy
Wieprzowina orientalna
Przesmaż paski schabu z dodatkiem warzyw i dopraw sosem sojowym z chili