Krem waniliowy z kluskami i malinami
Składniki
- “Leniwe kluski” Proste Historie 450 g,
- 3 żółtka jaj,
- 4 łyżki cukru,
- 150 ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- 1 garść świeżych lub rozmrożonych malin,
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,
- ok. 200 ml słodkiej śmietanki 36%,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania
- Utrzyj na biało mikserem 3 żółtka z 4 łyżkami cukru.
- Zagotuj 150 ml mleka z przeciętą laską wanilii lub 1 płaską łyżeczką cukru waniliowego.
- Ciepłe mleko wlej do żółtek i ukręć.
- Do 200 ml słodkiej śmietanki 36% wsyp 1 łyżkę płaską mąki i dobrze rozmieszaj.
- Zagrzej kolejne 150 ml mleka , do wrzącego wlej rozkłóconą z mąką śmietankę i na małym ogniu podgrzewaj, mieszaj do momentu gdy zacznie gęstnieć.
- Połącz z mlekiem z żółtkami, 1 łyżką masła, następnie dobrze zmiksuj.
- Ugotuj opakowanie klusek leniwych Proste Historie 450 g zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Podgrzej krem, wyłóż na talerz, dodaj gorące, odcedzone kluski i posyp garścią świeżych lub rozmrożonych malin.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Krem waniliowy z kluskami i malinami
Z mleka, śmietanki, jajek i wanilii ukręć krem, zatop w nim gorące kluski i posyp je malinami.
Leniwe kluski z jabłkami i śmietaną
Jabłka upraż na gęsty gorący mus, ułóż na nim kluski i polej śmietaną.