Leniwe kluski z jabłkami i śmietaną

Składniki

  • “Leniwe kluski” Proste Historie,
  • 4 twarde, kwaśne jabłka,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżka zimnego masła,
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • słodka śmietanka 36%.

Sposób przygotowania

  1. Obierz 4 twarde, kwaśne jabłka i pokrój w grubą kostkę.
  2. Na patelnię wsyp 2 czubate łyżki cukru i wlej 1 łyżeczkę wody.
  3. Pozwól, aby cukier zmienił się w karmel, dodaj 1 łyżkę zimnego masła i jabłka.
  4. Zrumień je przez 3 minuty i podlej 50 ml wody.
  5. Duś jabłka do miękkości, na mus.
  6. Regularnie mieszaj.
  7. Dopraw ½ łyżeczki cukru waniliowego.
  8. Ugotuj Kluski Leniwe Proste Historie 450 g zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  9. Gorące kluski podaj na talerzu z ciepłym musem i polej słodką śmietanką 36%.

LENIWE kluski
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
    Sezon

    Dopełnij to danie

    Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

    Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu