Leniwe kluski z jabłkami i śmietaną
Składniki
- “Leniwe kluski” Proste Historie,
- 4 twarde, kwaśne jabłka,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 50 ml wody,
- 1 łyżka zimnego masła,
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
- słodka śmietanka 36%.
Sposób przygotowania
- Obierz 4 twarde, kwaśne jabłka i pokrój w grubą kostkę.
- Na patelnię wsyp 2 czubate łyżki cukru i wlej 1 łyżeczkę wody.
- Pozwól, aby cukier zmienił się w karmel, dodaj 1 łyżkę zimnego masła i jabłka.
- Zrumień je przez 3 minuty i podlej 50 ml wody.
- Duś jabłka do miękkości, na mus.
- Regularnie mieszaj.
- Dopraw ½ łyżeczki cukru waniliowego.
- Ugotuj Kluski Leniwe Proste Historie 450 g zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Gorące kluski podaj na talerzu z ciepłym musem i polej słodką śmietanką 36%.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Leniwe kluski z jabłkami i śmietaną
Jabłka upraż na gęsty gorący mus, ułóż na nim kluski i polej śmietaną.
Krem waniliowy z kluskami i malinami
Z mleka, śmietanki, jajek i wanilii ukręć krem, zatop w nim gorące kluski i posyp je malinami.