Proste Historie
Proste Historie

Kluski śląskie z mięsem w sosie pieczarkowym

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej 1 łyżkę masła w garnku. Wrzuć pokrojone w cienkie plasterki 200 g pieczarek. Dodaj pokrojonego w cienkie krążki pora - tylko białą część. Smaż przez 4 minuty na złoty kolor. Przełóż warzywa na talerz a do garnka wrzuć 1 płaską łyżkę mąki. Podpraż przez 1 minutę, zdejmij garnek z ognia i mieszając dodaj 100 ml białego wina i 250 ml bulionu wołowego. Zagotuj i duś przez około 10 minut. Dodaj grzyby, pory i 1 łyżeczkę estragonu lub zsiekany pęczek drobnego szczypiorku. Dopraw solą, pieprzem. Ugotuj "Kluski śląskie z mięsem" Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu, zatop w sosie i podgrzej całość razem.

Facebook
Youtube