Kluski śląskie z mięsem w sosie pieczarkowym

Składniki

  • “Kluski śląskie z mięsem” Proste Historie,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 biała część pora,
  • 1 łyżeczka estragonu,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 100 ml białego wina,
  • 250 ml bulionu wołowego,
  • pęczek drobnego szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej 1 łyżkę masła w garnku.
  2. Wrzuć pokrojone w cienkie plasterki 200 g pieczarek.
  3. Dodaj pokrojonego w cienkie krążki pora – tylko białą część.
  4. Smaż przez 4 minuty na złoty kolor.
  5. Przełóż warzywa na talerz a do garnka wrzuć 1 płaską łyżkę mąki.
  6. Podpraż przez 1 minutę, zdejmij garnek z ognia i mieszając dodaj 100 ml białego wina i 250 ml bulionu wołowego.
  7. Zagotuj i duś przez około 10 minut.
  8. Dodaj grzyby, pory i 1 łyżeczkę estragonu lub zsiekany pęczek drobnego szczypiorku.
  9. Dopraw solą, pieprzem.
  10. Ugotuj “Kluski śląskie z mięsem” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu, zatop w sosie i podgrzej całość razem.

KLUSKI ŚLĄSKIE z mięsem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu