Kluski śląskie z mięsem w sosie pieczarkowym
Składniki
- “Kluski śląskie z mięsem” Proste Historie,
- 1 łyżka masła,
- 200 g pieczarek,
- 1 biała część pora,
- 1 łyżeczka estragonu,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 100 ml białego wina,
- 250 ml bulionu wołowego,
- pęczek drobnego szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej 1 łyżkę masła w garnku.
- Wrzuć pokrojone w cienkie plasterki 200 g pieczarek.
- Dodaj pokrojonego w cienkie krążki pora – tylko białą część.
- Smaż przez 4 minuty na złoty kolor.
- Przełóż warzywa na talerz a do garnka wrzuć 1 płaską łyżkę mąki.
- Podpraż przez 1 minutę, zdejmij garnek z ognia i mieszając dodaj 100 ml białego wina i 250 ml bulionu wołowego.
- Zagotuj i duś przez około 10 minut.
- Dodaj grzyby, pory i 1 łyżeczkę estragonu lub zsiekany pęczek drobnego szczypiorku.
- Dopraw solą, pieprzem.
- Ugotuj “Kluski śląskie z mięsem” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu, zatop w sosie i podgrzej całość razem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Kluski śląskie z mięsem w sosie pieczarkowym
Podsmaż pieczarki z porem, podlej białym winem, bulionem i dodaj estragonu
Kluski śląskie z mięsem i paprykowym dipem
Zmiksuj marynowaną paprykę z chlebem, oliwą i czosnkiem – odśwież sosem smak klusek.