Uszka w sosie myśliwskim z suszoną śliwką
Składniki
- 2 opakowania “Uszek z kapustą i grzybami” Proste Historie,
- 1 czubata łyżka masła,
- 200 g małych pieczarek lub boczniaków,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 2 łyżki śliwek polskich wędzonych,
- sól i pieprz,
- 300 ml wywaru grzybowego lub wołowego,
- 1 szczypta cukru,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Sposób przygotowania
- Ugotuj 2 opakowania uszek Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Rozgrzej w rondelku 1 czubatą łyżkę masła, a gdy zacznie pachnieć dodaj 200 g pokrojonych w cienkie plasterki małych pieczarek lub boczniaków.
- Teraz wsyp 1 łyżkę posiekanej drobno cebuli i 2 łyżki śliwek polskich wędzonych, pokrojonych w cienkie plasterki.
- Smaż przez 5 minut.
- Zalej całość 300 ml wywaru grzybowego lub wołowego.
- Dodaj szczyptę cukru i 1 łyżkę octu balsamicznego.
- Duś przez 5 minut.
- Dodaj drobno zsiekany pęczek szczypiorku i 1 łyżeczkę czubatą mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody.
- Dopraw wywar pieprzem, solą i wrzuć ugotowane uszka.
- Po 2 minutach sos powinien się zagęścić, następnie serwujemy pyszne danie!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Uszka w sosie myśliwskim z suszoną śliwką
Z pieczarek, białego wina, miodu i suszonej śliwki przygotuj wyjątkowy sos do uszek
Szybka zupa grzybowa z uszkami
Ugotuj zupę na świeżych grzybach z dodatkiem dymki i serwuj z uszkami