Uszka w sosie myśliwskim z suszoną śliwką

Składniki

  • 2 opakowania “Uszek z kapustą i grzybami” Proste Historie,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 200 g małych pieczarek lub boczniaków,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 2 łyżki śliwek polskich wędzonych,
  • sól i pieprz,
  • 300 ml wywaru grzybowego lub wołowego,
  • 1 szczypta cukru,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj 2 opakowania uszek Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Rozgrzej w rondelku 1 czubatą łyżkę masła, a gdy zacznie pachnieć dodaj 200 g pokrojonych w cienkie plasterki małych pieczarek lub boczniaków.
  4. Teraz wsyp 1 łyżkę posiekanej drobno cebuli i 2 łyżki śliwek polskich wędzonych, pokrojonych w cienkie plasterki.
  5. Smaż przez 5 minut.
  6. Zalej całość 300 ml wywaru grzybowego lub wołowego.
  7. Dodaj szczyptę cukru i 1 łyżkę octu balsamicznego.
  8. Duś przez 5 minut.
  9. Dodaj drobno zsiekany pęczek szczypiorku i 1 łyżeczkę czubatą mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody.
  10. Dopraw wywar pieprzem, solą i wrzuć ugotowane uszka.
  11. Po 2 minutach sos powinien się zagęścić, następnie serwujemy pyszne danie!

USZKA z kapustą i grzybami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu