Uszka z mięsem zapiekane w beszamelu
Składniki
- 2 opakowania “Uszek z mięsem” Proste Historie,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 czubate łyżki drobno posiekanej cebuli,
- 400 g posiekanych pomidorów pelati,
- 80 ml białego wina,
- 1/2 cytryny,
- tarty żółty ser,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki,
- 350 ml tłustego mleka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Ugotuj zgodnie z przepisem 2 opakowania uszek Proste Historie, ostudź tak aby się nie posklejały.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj 2 czubate łyżki drobno posiekanej cebuli i smaż przez 3 minuty.
- Dodaj 400 g posiekanych pomidorów pelati, 80 ml białego wina, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 płaską łyżeczkę cukru.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Duś przez 8 minut, nastepnie odstaw.
- W garnuszku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 1 czubatą łyżkę mąki.
- Smaż przez 1 minutę i wlej 350 ml tłustego mleka.
- Mocno mieszaj tak, aby uzyskać aksamitny, jednolity sos.
- Dopraw solą, pieprzem i sokiem z ½ cytryny.
- Możesz dodać 1 łyżkę ostrego tartego sera.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem.
- Ułóż uszka, polej sosem beszamelowym, polej sosem pomidorowym.
- Posyp tartym żółtym serem i zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Uszka z mięsem zapiekane w beszamelu
Polej uszka duszonymi pomidorami, beszamelem i zapiecz w piekarniku
Bulion czosnkowy z uszkami
Klasycznym rosołem zalej podsmażony czosnek z pietruszką i serwuj z ugotowanymi uszkami