Uszka z mięsem zapiekane w beszamelu

Składniki

  • 2 opakowania “Uszek z mięsem” Proste Historie,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 czubate łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • 400 g posiekanych pomidorów pelati,
  • 80 ml białego wina,
  • 1/2 cytryny,
  • tarty żółty ser,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 350 ml tłustego mleka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj zgodnie z przepisem 2 opakowania uszek Proste Historie, ostudź tak aby się nie posklejały.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj 2 czubate łyżki drobno posiekanej cebuli i smaż przez 3 minuty.
  3. Dodaj 400 g posiekanych pomidorów pelati, 80 ml białego wina, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 płaską łyżeczkę cukru.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Duś przez 8 minut, nastepnie odstaw.
  6. W garnuszku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 1 czubatą łyżkę mąki.
  7. Smaż przez 1 minutę i wlej 350 ml tłustego mleka.
  8. Mocno mieszaj tak, aby uzyskać aksamitny, jednolity sos.
  9. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z ½ cytryny.
  10. Możesz dodać 1 łyżkę ostrego tartego sera.
  11. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem.
  12. Ułóż uszka, polej sosem beszamelowym, polej sosem pomidorowym.
  13. Posyp tartym żółtym serem i zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut.

USZKA z mięsem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu