Zupa wiśniowa z pierogami
Składniki
- “Pierogi z wiśniami” Proste Historie,
- “Soczyste wiśnie” Proste Historie,
- 5 łyżek cukru,
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki soku z jabłek lub wiśni,
- 150 ml wody,
- 200 ml słodkiej śmietany,
- 1 łyżeczka mąki,
- cukier puder,
- sól.
Sposób przygotowania
- Na wysoką patelnię wsyp 5 łyżek cukru, ½ płaskiej łyżeczki cynamonu, 3 łyżki soku z jabłek lub wiśni.
- Zostaw na małym ogniu na 5 minut.
- Dodaj zamrożone wiśnie bez pestek Proste Historie 450 g.
- Duś przez 7 minut.
- Dodaj 150 ml wody, gotuj na dużym ogniu przez kolejne 5 minut.
- Wymieszaj w szklance 200 ml słodkiej śmietany z 1 łyżeczką mąki.
- Wlej do wiśni, zagotuj stale mieszając i zmiksuj.
- Ugotuj pierogi z wiśniami Proste Historie 450 g zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do wody szczyptę soli więcej niż zwykle.
- Do kokilki z gorącą zupą włóż dwa pierogi i oprósz wierzch cukrem pudrem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa wiśniowa z pierogami
Ugotuj wiśnie ze śmietaną i cynamonem, zmiksuj na krem i zatop w nim gorące pierogi.
Zapiekane pierogi z wiśniami na słodko
Ze śmietanki, sera, jaj ukręć krem, zalej nim ugotowane pierogi i zapiecz w piekarniku.