Frytki z majonezem własnej roboty
Składniki
- “Frytki proste do oleju” Proste Historie,
- 2 świeże wiejskie jajka,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- sól i pieprz,
- 350 ml oleju słonecznikowego,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania
- Do wąskiego naczynia wrzuć 2 świeże, wiejskie jajka, 1 łyżkę musztardy Dijon, szczyptę soli i pieprzu.
- Zacznij miksować blenderem dolewając bardzo cięką strużką 350 ml słonecznikowego oleju (powoli, jedną linią).
- Jeśli masz regulację szybkości blendera, to zacznij najpierw ubijać wolniej, potem zwiększ tempo.
- Dopiero gdy sos będzie gęsty, dodaj sok z cytryny a jeśli potrzeba dopraw więcej solą.
- Wstaw sos do lodówki na 30 minut i serwuj do usmażonych w głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu frytek Proste Historie.
- Majonez domowy możesz urozmaicać dowolnymi dodatkami.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Frytki z sosem z sera pleśniowego
Zmiksuj czosnek, majonez, śmietanę, gorgonzolę na gęsty dip i maczaj w nim gorące frytki
Frytki z majonezem własnej roboty
Z jajek, musztardy, oleju ukręć majonez z dodatkiem soku z cytryny. Obok miska frytek.