Owocowy sos do mięs na zimno
Sposób przygotowania
Do niedużego garnka wsyp 2 łyżki cukru i wlej 3 łyżki wody. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodaj 250 g zamrożonej mieszanki owocowej Proste Historie i zwiększ ogień. Gotuj całość przez 7 minut. W tym czasie wyciśnij sok z 2 pomarańczy, zagrzej go i rozpuść w nim 2 płaskie łyżeczki żelatyny. Owoce odcedź i zgnieć je widelcem. Dodaj 1 łyżkę chrzanu i 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy. Wlej sok z żelatyną, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Podawaj sos na zimno do pasztetu i pieczonych mięs.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Sos owocowy do babki
Sosem owocowym udekoruj babkę wielkanocną lub inne ciasta i desery.
Owocowy sos do mięs na zimno
Do zmiksowanych owoców dodaj chrzan, musztardę i sok z pomarańczy