Pierogi z truskawkami z sosem i mascarpone
Pierogi z truskawkami z sosem i mascarpone to znakomite danie serwowane na słodko, które doskonale sprawdza się zarówno w formie obiadu, jak i szybkiej przekąski. Ponadto, zależnie od sposobu podania, może rozgrzewać zimą, jak i być świetnym sposobem na ochłodę w upalne, letnie dni. Dania gotowe od Prostych Historii, takie jak pierogi z truskawkami z sosem i mascarpone są niebywale łatwe w przygotowanie, bez trudu poradzi sobie z tym zadaniem nawet kuchenny laik. Pierogi z truskawkami są też świetną propozycja dla najmłodszych, których przecież często tak trudno zadowolić pod względem podania pożywnego posiłku.
Składniki
- Truskawki Proste Historie,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki stołowe cukru,
- 1 cytryna,
- pierogi z truskawkami Proste Historie,
- 100 g mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 1 szczypta waniliowego cukru.
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj sos. Rozmroź opakowanie “Truskawek” Proste Historie na sitku.
- Przygotuj klarowny syrop umieszczając na małym ogniu garnuszek z 100 ml wody i 2 łyżkami stołowymi cukru.
- Do rozpuszczonego syropu dodaj truskawki i sok z 1 cytryny. Potrzymaj na ogniu około 4 minuty, zmiksuj i przetrzyj przez drobne sitko. Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotowanie kremu zacznij od ubijania mikserem 100 g mascarpone z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj 100 ml śmietanki 36% i ubijaj na gęsty krem. Można dodać szczyptę waniliowego cukru.
- Pierogi Proste Historie ugotuj zgodnie z przepisem. Posól wrzątek i dodaj łyżkę oleju. Wrzuć pierogi, lekko zamieszaj aby nie przykleiły się do dna garnka i 10 minut gotuj.
- Na głębokim talerzu wylej kałużę sosu, połóż po dwa pierogi i łyżkę kremu.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi z truskawkami z sosem i mascarpone
Ugotuj pierogi polej sosem truskawkowym i serwuj z kremem mascarpone
Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym
Polej ugotowane pierogi gorącym sosem waniliowym i oprósz cynamonem.