Pierogi z truskawkami z sosem i mascarpone

Pierogi z truskawkami z sosem i mascarpone to znakomite danie serwowane na słodko, które doskonale sprawdza się zarówno w formie obiadu, jak i szybkiej przekąski. Ponadto, zależnie od sposobu podania, może rozgrzewać zimą, jak i być świetnym sposobem na ochłodę w upalne, letnie dni. Dania gotowe od Prostych Historii, takie jak pierogi z truskawkami z sosem i mascarpone są niebywale łatwe w przygotowanie, bez trudu poradzi sobie z tym zadaniem nawet kuchenny laik. Pierogi z truskawkami są też świetną propozycja dla najmłodszych, których przecież często tak trudno zadowolić pod względem podania pożywnego posiłku.

Składniki

  • Truskawki Proste Historie,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki stołowe cukru,
  • 1 cytryna,
  • pierogi z truskawkami Proste Historie,
  • 100 g mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • 1 szczypta waniliowego cukru.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj sos. Rozmroź opakowanie “Truskawek” Proste Historie na sitku.
  2. Przygotuj klarowny syrop umieszczając na małym ogniu garnuszek z 100 ml wody i 2 łyżkami stołowymi cukru.
  3. Do rozpuszczonego syropu dodaj truskawki i sok z 1 cytryny. Potrzymaj na ogniu około 4 minuty, zmiksuj i przetrzyj przez drobne sitko. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Przygotowanie kremu zacznij od ubijania mikserem 100 g mascarpone z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj 100 ml śmietanki 36% i ubijaj na gęsty krem. Można dodać szczyptę waniliowego cukru.
  5. Pierogi Proste Historie ugotuj zgodnie z przepisem. Posól wrzątek i dodaj łyżkę oleju. Wrzuć pierogi, lekko zamieszaj aby nie przykleiły się do dna garnka i 10 minut gotuj.
  6. Na głębokim talerzu wylej kałużę sosu, połóż po dwa pierogi i łyżkę kremu.

Pierogi z truskawkami Proste Historie
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu