Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym

Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym to pyszne i słodkie danie, które można serwować zarówno jako przekąskę, jak i obiad dla całej rodziny. Łatwość jego przygotowania sprawia, że doskonale sprawdzi się też jako szybki posiłek przed wyjściem do pracy lub na ważne spotkanie. Dania gotowe od Prostych Historii to wygoda i niepowtarzalny smak, który jest na wyciągnięcie ręki – a przecież pierogi to tradycja polskiej kuchni, która zdobyła sławę na całym świecie. Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym to również cudowna propozycja dla dzieci, które z pewnością spałaszują posiłek w zaledwie kilka chwil.

Składniki

  • 0,5 l mleka,
  • 1 laska wanilii lub 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 żółtek jaj,
  • 40 g cukru pudru,
  • pierogi z truskawkami Proste Historie,
  • truskawki i cynamon.

Sposób przygotowania

  1. Zagrzej 0,5 litra mleka z laską wanilii lub płaską łyżeczką cukru waniliowego.
  2. Doprowadź do wrzenia, dodaj łyżkę masła i odstaw aby nabrało smaku.
  3. Ugotuj pierogi Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ukręć 5 żółtek na gęsty kogel razem z 40 g cukru pudru.
  4. Podgrzej mleko ponownie, wlej gorące do żółtek cały czas mieszając.
  5. Przełóż do garnuszka i nie przerywając ubijania podgrzewaj na małym ogniu, dopóki nie zgęstnieje na sos.
  6. Przelej przez sito do dzbanka. Ciepłe pierogi ułóż na talerzu i zalej sosem. Wierzch posyp kawałkami świeżych tryskawek i cynamonem.

Pierogi z truskawkami Proste Historie
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu