Przepis na frytki orientalne
Składniki
- “Frytki proste do piekarnika” Proste Historie,
- 2 czubate łyżki drobno zmielonych orzechów ziemnych,
- 150 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka pasty typu sambal oelek,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka posiekanego ananasa,
- kolendra.
Sposób przygotowania
- Przygotuj frytki Proste Historie w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- 5 minut przed końcem pieczenia obsyp je i delikatnie wymieszaj z 2 czubatymi łyżkami drobno zmielonych orzechów ziemnych.
- Przygotuj sos do maczania frytek. Wlej do garnuszka 150 ml wody, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 posiekany ząbek czosnku, ½ łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 łyżeczkę sezamu.
- Dopraw solą i zagotuj.
- 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszaj w niedużej ilości wody i wlej do wrzącego sosu.
- Możesz dodać łyżkę posiekanego ananasa i łyżeczkę ostrej pasty typu sambal oelek.
- Kolendrą posyp świeżo wyjęte z piekarnika frytki lub dodaj ją do wystudzonego sosu.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Frytki z sosem z Bliskiego Wschodu
Przygotuj rumiane frytki i podaj do nich mus z pieczonej papryki i orzechów włoskich
Przepis na frytki orientalne
Posyp frytki zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podaj z tajskim sosem i kolendrą