Frytki z sosem z Bliskiego Wschodu
Składniki
- “Frytki proste do piekarnika” Proste Historie,
- 4 papryki,
- 4 czubate łyżki orzechów włoskich,
- 2 kromki białej bułki,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z granatów,
- odrobina słodkiego syropu lub miodu,
- 1 szczypta ostrej papryki lub pasty sambal oelek,
- 1 cytryna,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 6 łyżek oliwy,
- sól.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Oczyść 4 papryki z pestek i wstaw do pieczenia.
- Po około 30 minutach zdejmij skórkę.
- Podpiecz 4 czubate łyżki orzechów włoskich.
- Paprykę przełóż do podłużnego naczynia, dodaj orzechy, miąższ z 2 kromek białej bułki, 1 ząbek czosnku, szczyptę ostrej papryki lub pasty sambal oelek, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki kminu rzymskiego oraz 6 łyżek oliwy.
- Dopraw solą i odrobiną słodkiego syropu lub miodu.
- W oryginale sok z granatów.
- Czas zanurzyć usmażone frytki!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Frytki z sosem z Bliskiego Wschodu
Przygotuj rumiane frytki i podaj do nich mus z pieczonej papryki i orzechów włoskich
Przepis na frytki orientalne
Posyp frytki zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podaj z tajskim sosem i kolendrą