Śniadaniowe jajka ze szpinakiem i śmietaną

Składniki

  • “Szpinak liście” Proste Historie 450 g,
  • 3 jajka na twardo,
  • 5 łyżek tłustej śmietany,
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
  • 2 surowe jajka ukręcone widelcem,
  • 1 plaster sera typu ementaler lub edamski,
  • 1 płaska łyżka bułki tartej,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • bułka tarta,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Rozmroź 450 g “Szpinaku” w liściach Proste Historie i delikatnie odciśnij.
  2. Ugotuj 3 jajka na twardo i przekrój wzdłuż.
  3. Wymieszaj szpinak z 5 łyżkami tłustej śmietany, dodaj 1 łyżkę musztardy z ziarnami gorczycy i 2 surowe, ukręcone widelcem jajka.
  4. Dodaj płaską łyżkę bułki tartej, 2 posiekane ząbki czosnku i całość wymieszaj.
  5. Dopraw szczyptą gałki i solą.
  6. Pojedyncze naczynia do zapiekania posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  7. Wyłóż szpinakowy sos na wysokość ¾ foremki, zanuż jajko.
  8. Wierzch posyp bułka tartą i połóż cienki plaster sera typu ementaler, edamski.
  9. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 20 minut. Duet idealny.
  10. Możesz nie gotować jajek tylko wbić po jednym na szpinakowy sos i wstawić do piekarnika.
  11. Ścięte jajko sygnalizuje gotowość do niedzielnego śniadania!

SZPINAK liście
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu