Śniadaniowe jajka ze szpinakiem i śmietaną
Składniki
- “Szpinak liście” Proste Historie 450 g,
- 3 jajka na twardo,
- 5 łyżek tłustej śmietany,
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
- 2 surowe jajka ukręcone widelcem,
- 1 plaster sera typu ementaler lub edamski,
- 1 płaska łyżka bułki tartej,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- bułka tarta,
- sól.
Sposób przygotowania
- Rozmroź 450 g “Szpinaku” w liściach Proste Historie i delikatnie odciśnij.
- Ugotuj 3 jajka na twardo i przekrój wzdłuż.
- Wymieszaj szpinak z 5 łyżkami tłustej śmietany, dodaj 1 łyżkę musztardy z ziarnami gorczycy i 2 surowe, ukręcone widelcem jajka.
- Dodaj płaską łyżkę bułki tartej, 2 posiekane ząbki czosnku i całość wymieszaj.
- Dopraw szczyptą gałki i solą.
- Pojedyncze naczynia do zapiekania posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Wyłóż szpinakowy sos na wysokość ¾ foremki, zanuż jajko.
- Wierzch posyp bułka tartą i połóż cienki plaster sera typu ementaler, edamski.
- Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 20 minut. Duet idealny.
- Możesz nie gotować jajek tylko wbić po jednym na szpinakowy sos i wstawić do piekarnika.
- Ścięte jajko sygnalizuje gotowość do niedzielnego śniadania!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Naleśniki z farszem szpinakowym
Podsmaż na maśle szpinak z rodzynkami, twarogiem, curry i nałóż do naleśników
Śniadaniowe jajka ze szpinakiem i śmietaną
Ugotuj jajka i zapiecz je w szpinakowym sosie