Szpinak z Sezamem i Czosnkiem
Składniki
- 450 gramów mrożonego liściastego szpinaku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki białego sezamu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 5 minut
- Gotowanie: 10 minut
- Całkowity czas: 15 minut
Instrukcje:
- Rozgrzej olej sezamowy w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj mrożony szpinak do patelni. Dusisz, aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje.
- W międzyczasie upraż biały sezam na suchej, gorącej patelni, aż zacznie pachnieć i zmieni kolor na złoty.
- Gdy szpinak jest gotowy, dodaj uprażony sezam do patelni. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszaj.
- Smaż jeszcze przez minutę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a potem podawaj.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 140 kcal
- Tłuszcz: 10g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5g)
- Węglowodany: 8g (w tym błonnik: 3g, cukry: 1g)
- Białko: 6g
- Sód: 200mg
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Naleśniki z farszem szpinakowym
Podsmaż na maśle szpinak z rodzynkami, twarogiem, curry i nałóż do naleśników
Śniadaniowe jajka ze szpinakiem i śmietaną
Ugotuj jajka i zapiecz je w szpinakowym sosie