Szpinak z Sezamem i Czosnkiem

Składniki

  • 450 gramów mrożonego liściastego szpinaku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki białego sezamu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 5 minut
  • Gotowanie: 10 minut
  • Całkowity czas: 15 minut

 

Instrukcje:

 

  1. Rozgrzej olej sezamowy w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć.
  2. Dodaj mrożony szpinak do patelni. Dusisz, aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje.
  3. W międzyczasie upraż biały sezam na suchej, gorącej patelni, aż zacznie pachnieć i zmieni kolor na złoty.
  4. Gdy szpinak jest gotowy, dodaj uprażony sezam do patelni. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszaj.
  5. Smaż jeszcze przez minutę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a potem podawaj.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 140 kcal
  • Tłuszcz: 10g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5g)
  • Węglowodany: 8g (w tym błonnik: 3g, cukry: 1g)
  • Białko: 6g
  • Sód: 200mg

SZPINAK liście
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu