Pieczony Cały Kurczak z Marchewką i Ziemniakami

Składniki

  • 1 cały kurczak (około 1.5 kg)
  • 450 gramów mrożonych marchewek
  • 500 gramów ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 główki czosnku, przekrojone na pół
  • 1 cytryna, pokrojona na ćwiartki

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 20 minut
  • Gotowanie: 90 minut
  • Całkowity czas: 110 minut

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. W dużej misce, połącz marchewki, ziemniaki, 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz. Mieszaj, aż warzywa będą pokryte przyprawami.
  3. Kurczaka oczyść, osusz i naciśnij solą i pieprzem. Nafaszeruj go czosnkiem i cytryną.
  4. Rozłóż warzywa na dużej blasze do pieczenia, a na środku umieść kurczaka. Posmaruj kurczaka pozostałą oliwą z oliwek.
  5. Piecz przez około 1.5 godziny, aż kurczak będzie miał złoty kolor, a warzywa będą miękkie. Czas pieczenia może zależeć od wielkości kurczaka i twojego piekarnika.
  6. Pozwól kurczakowi odpocząć przez 10 minut przed podaniem.

Składniki odżywcze

 

  • Kalorie: 600 kcal
  • Tłuszcz: 35g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 9g)
  • Węglowodany: 40g (w tym błonnik: 6g, cukry: 5g)
  • Białko: 40g
  • Sód: 200mg

Mini MARCHEWKA
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu