Kandyzowane marchewki

Składniki

  • 450 gramów mrożonych marchewek, rozmrożonych
  • 4 łyżki stołowe (60 gramów) niesolonego masła
  • ½ szklanki (100 gramów) brązowego cukru, pakowanego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • Świeża pietruszka, posiekana (do dekoracji)

Sposób przygotowania

  • Rozmroź zamrożone marchewki i pokrój je w równe plasterki.
  • Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj marchewki i gotuj, aż zaczną mięknąć, około 5-7 minut.
  • Na patelnię brązowy cukier, sól, cynamon (jeśli używasz) i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj, aby pokryć marchewki mieszanką cukru.
  • Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj marchewki, mieszając od czasu do czasu, przez około 10-15 minut lub do momentu, gdy cukier rozpuści się w syrop, a marchewki będą w pełni miękkie.
  • Udekoruj posiekaną świeżą pietruszką i podawaj na gorąco jako pyszny dodatek.

 

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 20-25 minut
  • Całkowity czas: 30-35 minut

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 260
  • Tłuszcz całkowity: 12g
  • Tłuszcz nasycony: 7g
  • Cholesterol: 30 mg
  • Sód: 210mg
  • Węglowodany ogółem: 37g
  • Błonnik: 3g
  • Cukry: 33g
  • Białko: 1g

Mini MARCHEWKA
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu