Klasyczna sałatka colesław
Składniki
Dla Coleslaw:
- 450 gramów mrożonej marchwi
- 1/2 małej zielonej kapusty, cienko poszatkowanej
- 1/2 małej czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
- 2 zielone cebule, drobno posiekane
Dressing:
- 1 szklanka majonezu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Cienko poszatkuj zieloną i czerwoną kapustę. Zetrzyj na tarce rozmrożoną marchewkę i drobno posiekaj zieloną cebulę.
- W misce wymieszaj majonez, musztardę Dijon, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz na gładką masę.
- Połącz warzywa i dressing: W dużej misce wymieszaj zieloną kapustę, czerwoną kapustę, marchew i zieloną cebulę. Polej warzywa dressingiem i równomiernie wymieszaj.
- Przykryj sałatkę coleslaw i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się połączyły.
- Przed podaniem ponownie wymieszaj sałatkę coleslaw i w razie potrzeby dopraw.
- Podawaj schłodzone.
Czas przygotowania:
- Przygotowania: 15 minut
- Czas schładzania: 1 godzina
- Całkowity czas: 1 godzina i 15 minut
Składniki odżywcze
- Kalorie: 240
- Tłuszcz całkowity: 20g
- Tłuszcz nasycony: 3g
- Cholesterol: 15mg
- Sód: 300mg
- Węglowodany ogółem: 15g
- Błonnik: 4g
- Cukry: 9g
- Białko: 2g