Kurczak z marchewką glazurowaną miodem

Składniki

Na kurczaka:

  • 4 piersi lub uda z kurczaka (bez kości i skóry)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu

Marchewka glazurowana miodem:

  • 450 gramów mrożonych marchewek, rozmrożonych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przewidywany czas przygotowania:

  • Przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 40 minut

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Natrzyj kawałki kurczaka oliwą z oliwek, solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i suszonymi ziołami. Umieść je na blasze do pieczenia.
  • Piecz przez 20-25 minut lub do całkowitego ugotowania. Temperatura wewnętrzna mięsa powinna osiągnąć 75°C.
  • Podczas gdy kurczak się piecze, rozpuść masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj rozmrożone marchewki i gotuj do miękkości, około 10 minut.
  • Dodaj miód, sól i pieprz. Gotuj przez dodatkowe 2-3 minuty, aż marchewki będą glazurowane i błyszczące.
  • Posyp marchewki suszoną pietruszką i wymieszaj.
  • Podawaj marchewki glazurowane miodem wraz z pieczonym kurczakiem. W razie potrzeby udekoruj świeżymi ziołami.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 375
  • Tłuszcz całkowity: 12 g
  • Tłuszcz nasycony: 4g
  • Cholesterol: 120 mg
  • Sód: 320mg
  • Węglowodany ogółem: 26g
  • Błonnik: 3g
  • Cukry: 18g (z miodu)
  • Białko: 40g

Mini MARCHEWKA
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu