Deser mascarpone z truskawkami i bezą
Składniki
- “Słodkie truskawki” Proste Historie,
- 50 ml wody,
- 1/2 cytryny,
- 4 łyżki cukru,
- 4 żółtka jaj,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 szczypta cukru waniliowego,
- 500 g sera mascarpone.
Sposób przygotowania
- Rozmroź na sitku Słodkie truskawki Proste Historie.
- Do garnuszka wklej 50 ml wody, sok z ½ cytryny i 4 łyżki cukru.
- Trzymaj na ogniu dopóki cukier się nie rozpuści a woda zredukuje na syrop.
- Dodaj truskawki, gotuj przez 5 minut, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
- Ostudź i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
- Ukręć mikserem do białości 4 żółtka z 1 łyżką cukru pudru i szczyptą cukru waniliowego.
- Dodaj 500 g mascarpone i ukręć całość na krem.
- Wkrusz duże kawałki bezy, wymieszaj delikatnie i podaj polane sosem truskawkowym i oprószone cukrem pudrem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Deser mascarpone z truskawkami i bezą
Ubij mascarpone z cukrem i żółtkami, wkrusz kawałki bezy i podaj z sosem truskawkowym.
Śniadaniowa chałka z truskawkami
Zanurz chałkę w jajku, usmaż na maśle i podaj z truskawkami