Gulasz z soczewicy
Składniki
- 450 gramów mrożonej marchwi, rozmrożonej i pokrojonej w plasterki
- 1 szklanka suszonej zielonej lub brązowej soczewicy, opłukanej
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 400 gramów pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę (z sokiem)
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża pietruszka, posiekana (do dekoracji)
Sposób przygotowania
Przewidywany czas przygotowania:
- Przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Całkowity czas: 1 godzina
Instrukcje:
- W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Gotuj przez 5-7 minut, aż zmiękną.
- Dodaj soczewicę, kminek, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia.
- Wlej bulion i pomidory z puszki (wraz z sokiem). Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
- Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie.
- Skosztuj gulaszu i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Nałóż gulasz do misek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 275
- Tłuszcz ogółem: 5 g
- Tłuszcz nasycony: 1g
- Cholesterol: 0mg
- Sód: 500mg
- Węglowodany ogółem: 47g
- Błonnik: 15g
- Cukry: 8g
- Białko: 12g