Gulasz z soczewicy

Składniki

  • 450 gramów mrożonej marchwi, rozmrożonej i pokrojonej w plasterki
  • 1 szklanka suszonej zielonej lub brązowej soczewicy, opłukanej
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 400 gramów pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę (z sokiem)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka, posiekana (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Przewidywany czas przygotowania:

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina

Instrukcje:

  • W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Gotuj przez 5-7 minut, aż zmiękną.
  • Dodaj soczewicę, kminek, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia.
  • Wlej bulion i pomidory z puszki (wraz z sokiem). Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
  • Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie.
  • Skosztuj gulaszu i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  • Nałóż gulasz do misek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

 

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 275
  • Tłuszcz ogółem: 5 g
  • Tłuszcz nasycony: 1g
  • Cholesterol: 0mg
  • Sód: 500mg
  • Węglowodany ogółem: 47g
  • Błonnik: 15g
  • Cukry: 8g
  • Białko: 12g

Mini MARCHEWKA
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu