Zapiekane frytki z serem i papryczkami jalapeno

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 500 gramów mielonej wołowiny (80% chudej, 20% tłuszczu dla najlepszych rezultatów)

– Sól i pieprz do smaku

– 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę

– 100 gramów sera cheddar, rozdrobnionego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– Cienko pokrojone papryczki jalapeno, do podania

– Opcjonalnie: ketchup lub ulubiony sos do burgerów do podania

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej na opakowaniu mrożonych.
  • Rozłóż frytki równomiernie na dużej blasze do pieczenia i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będą chrupiące i złotobrązowe.
  • Podczas gdy frytki się pieką, podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, rozbijając ją szpatułką, aż będzie rumiana i chrupiąca. Powinno to zająć około 8-10 minut.
  • Po ugotowaniu wołowiny, odsącz nadmiar tłuszczu z patelni. Dopraw wołowinę solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Wyjmij frytki z piekarnika, gdy będą gotowe. Rozłóż ugotowaną mieszankę mielonej wołowiny równomiernie na frytkach, a następnie posyp rozdrobnionym serem cheddar.
  • Ponownie włóż blachę do piekarnika i piecz przez dodatkowe 5 minut lub do momentu, aż ser się roztopi.
  • Po wyjęciu blachy z piekarnika udekoruj frytki cienko pokrojonymi papryczkami jalapeno.
  • Podawaj frytki na ciepło, z ketchupem lub ulubionym sosem do burgerów.

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 45 minut

Składniki odżywcze

– Kalorie: 600

– Tłuszcz całkowity: 30 g

– Tłuszcz nasycony: 10g

– Cholesterol: 90 mg

– Sód: 800mg

– Węglowodany ogółem: 45g

– Błonnik: 3g

– Cukry: 2g

– Białko: 30g

FRYTKI KARBOWANE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu