Clafoutis z wiśniami

Wartości odżywcze na porcję (8 porcji):
  • Kalorie: ~200 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik: 1 g
  • Cukry: 20 g

Składniki

  • 450 g mrożonych wiśni, bez pestek
  • 1 łyżka masła, do wysmarowania formy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki

Sposób przygotowania

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wysmarowujemy masłem formę do pieczenia.
  • Rozłożyć mrożone wiśnie równomiernie na dnie formy.
  • W dużej misce łączymy cukier, jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Dodajemy mąkę do mieszanki jajecznej, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Wlewamy ciasto do formy, na wiśnie.
  • Pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut, aż clafoutis jest ustawione i złote.
  • Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przed podaniem.

Czas przygotowania: 1 godzina

Soczyste WIŚNIE
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu