Clafoutis z wiśniami
Wartości odżywcze na porcję (8 porcji):
- Kalorie: ~200 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 4 g
- Węglowodany: 35 g
- Błonnik: 1 g
- Cukry: 20 g
Składniki
- 450 g mrożonych wiśni, bez pestek
- 1 łyżka masła, do wysmarowania formy
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki
Sposób przygotowania
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wysmarowujemy masłem formę do pieczenia.
- Rozłożyć mrożone wiśnie równomiernie na dnie formy.
- W dużej misce łączymy cukier, jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszamy, aż składniki się połączą.
- Dodajemy mąkę do mieszanki jajecznej, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
- Wlewamy ciasto do formy, na wiśnie.
- Pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut, aż clafoutis jest ustawione i złote.
- Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przed podaniem.
Czas przygotowania: 1 godzina