Frytki z pieca z ciepłym sosem serowym
Składniki
- “Frytki karbowane do piekarnika” Proste Historie,
- 1 czubata łyżka masła,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 200 ml gorącego tłustego mleka,
- 50 ml śmietany 36%,
- 120 g startego ostrego sera typu cheddar, gruyer, emmentaler,
- 1 łyżeczka musztardy typu Dijon,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania
- Do garnuszka włóż 1 czubatą łyżkę masła i dodaj taką samą łyżkę mąki.
- Ustawna małym ogniu i upraż mieszając.
- Mąka lekko zmieni kolor i zacznie pachnieć.
- Teraz wlej 200 ml gorącego tłustego mleka i 50 ml śmietany 36%.
- Bardzo dokładnie rozmieszaj starając się pozbyć wszystkich grudek.
- Wrzuć 120 g startego ostrego sera typu cheddar, gruyer, emmentaler.
- Dodaj 1 łyżeczkę musztardy typu Dijon, sok z ½ pomarańczy i dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
- Dokładnie rozpuść ser w sosie, użyj blendera jeśli są grudki.
- Przygotuj frytki Proste Historie w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu i podawaj z gorącym sosem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Frytki z pieca z ciepłym sosem serowym
Z mleka, śmietany i tłustego sera przygotuj sos i maczaj w nim gorące frytki