Frytki z krabami

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 250 gramów mrożonych krabów

– 100 gramów sera cheddar, rozdrobnionego

– 50 gramów zielonej cebuli, drobno posiekanej

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki soku z cytryny

– Sól i pieprz do smaku

– Śmietana i ostry sos (opcjonalnie, do podania)

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej na opakowaniu mrożonych frytek.
  • Rozłóż frytki równomiernie na blasze do pieczenia i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.
  • Podczas gdy frytki się pieką, rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj kraby i smaż przez kilka minut.
  • Skrop mięso kraba sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  • Gdy frytki będą już ugotowane, wyjmij je z piekarnika. Równomiernie posyp frytki rozdrobnionym serem cheddar.
  • Rozłóż mięso kraba równomiernie na frytkach i serze.
  • Ponownie włóż blachę do piekarnika i piecz przez dodatkowe 5 minut lub do momentu, aż ser się roztopi.
  • Wyjmij z piekarnika i udekoruj posiekaną zieloną cebulką.

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 45 minut

 

Składniki odżywcze

– Kalorie: 400

– Tłuszcz całkowity: 15 g

– Tłuszcz nasycony: 6g

– Cholesterol: 80 mg

– Sód: 800mg

– Węglowodany ogółem: 40g

– Błonnik: 3g

– Cukry: 1g

– Białko: 20g

FRYTKI KARBOWANE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu