Frytki z krabami
Składniki
– 450 gramów mrożonych frytek
– 250 gramów mrożonych krabów
– 100 gramów sera cheddar, rozdrobnionego
– 50 gramów zielonej cebuli, drobno posiekanej
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki soku z cytryny
– Sól i pieprz do smaku
– Śmietana i ostry sos (opcjonalnie, do podania)
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej na opakowaniu mrożonych frytek.
- Rozłóż frytki równomiernie na blasze do pieczenia i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.
- Podczas gdy frytki się pieką, rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj kraby i smaż przez kilka minut.
- Skrop mięso kraba sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- Gdy frytki będą już ugotowane, wyjmij je z piekarnika. Równomiernie posyp frytki rozdrobnionym serem cheddar.
- Rozłóż mięso kraba równomiernie na frytkach i serze.
- Ponownie włóż blachę do piekarnika i piecz przez dodatkowe 5 minut lub do momentu, aż ser się roztopi.
- Wyjmij z piekarnika i udekoruj posiekaną zieloną cebulką.
Czas przygotowania:
- Przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Całkowity czas: 45 minut
Składniki odżywcze
– Kalorie: 400
– Tłuszcz całkowity: 15 g
– Tłuszcz nasycony: 6g
– Cholesterol: 80 mg
– Sód: 800mg
– Węglowodany ogółem: 40g
– Błonnik: 3g
– Cukry: 1g
– Białko: 20g
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Frytki z pieca z ciepłym sosem serowym
Z mleka, śmietany i tłustego sera przygotuj sos i maczaj w nim gorące frytki