Frytki z langustą z kremowym sosem Queso
Składniki
– 450 gramów mrożonych frytek
– 1 filiżanka ugotowanych ogonów langusty
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 1 łyżeczka przyprawy Cajun
– 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
Sos Queso:
– 1 szklanka sera cheddar, tartego
– 1/4 szklanki serka śmietankowego
– 1/2 szklanki mleka
– Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu frytek. Rozłóż frytki na dużej blasze do pieczenia i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Podczas gdy frytki się pieką, rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj mielony czosnek, przyprawę Cajun i cebulę w proszku. Wymieszaj do połączenia.
- Dodaj ugotowane ogony langusty na patelnię i smaż przez około 5 minut lub do momentu, aż langusta się podgrzeje. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- W osobnym rondlu połącz ser cheddar, ser śmietankowy i mleko na średnim ogniu. Ciągle mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos będzie gładki. Dopraw solą do smaku.
- Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i ułóż na nich mieszankę z langustami. Polej wierzch kremowym sosem queso.
- Podawaj natychmiast na gorąco.
Czas przygotowania:
- Przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 25-30 minut
- Całkowity czas: 40-45 minut
Składniki odżywcze
– Kalorie: 600
– Tłuszcz całkowity: 35 g
– Tłuszcz nasycony: 15g
– Cholesterol: 100 mg
– Sód: 800mg
– Węglowodany ogółem: 45g
– Błonnik: 4g
– Cukry: 1g
– Białko: 25g
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Frytki z pieca z ciepłym sosem serowym
Z mleka, śmietany i tłustego sera przygotuj sos i maczaj w nim gorące frytki