Frytki z langustą z kremowym sosem Queso

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 1 filiżanka ugotowanych ogonów langusty

– 1 łyżka masła

– 1 łyżeczka mielonego czosnku

– 1 łyżeczka przyprawy Cajun

– 1/2 łyżeczki cebuli w proszku

Sos Queso:

– 1 szklanka sera cheddar, tartego

– 1/4 szklanki serka śmietankowego

– 1/2 szklanki mleka

– Sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu frytek. Rozłóż frytki na dużej blasze do pieczenia i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  • Podczas gdy frytki się pieką, rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj mielony czosnek, przyprawę Cajun i cebulę w proszku. Wymieszaj do połączenia.
  • Dodaj ugotowane ogony langusty na patelnię i smaż przez około 5 minut lub do momentu, aż langusta się podgrzeje. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  • W osobnym rondlu połącz ser cheddar, ser śmietankowy i mleko na średnim ogniu. Ciągle mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos będzie gładki. Dopraw solą do smaku.
  • Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i ułóż na nich mieszankę z langustami. Polej wierzch kremowym sosem queso.
  • Podawaj natychmiast na gorąco.

Czas przygotowania:

 

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 25-30 minut
  • Całkowity czas: 40-45 minut

Składniki odżywcze

– Kalorie: 600

– Tłuszcz całkowity: 35 g

– Tłuszcz nasycony: 15g

– Cholesterol: 100 mg

– Sód: 800mg

– Węglowodany ogółem: 45g

– Błonnik: 4g

– Cukry: 1g

– Białko: 25g

FRYTKI KARBOWANE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu