Knedle z truskawkami w maślanym sosie z orzechami

Sposób przygotowania

Do piekarnika nagrzanego do 200°C wrzuć orzechy laskowe. Piecz do momentu gdy skorupka zacznie pękać. Wyjmij orzechy owinięte szmatką, otrzyj z łusek, nastepnie oczyść. 50 g orzechów drobno posiekaj. Do garnuszka wsyp 70 g cukru pudru i dodaj 100 ml wody. Podgrzewaj bez mieszania dopóki cukier nie zniknie, wtedy powstanie lekko złoty, klarowny syrop. Zdejmij z ognia i ostudź. Dodaj orzechy, 3 łyżki soku pomarańczowego i 50 g zimnego masła w kawałkach. Podgrzej syrop tylko przez chwilę. Knedle ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przekrój gorące na talerzu i polej maślanym syropem.

KNEDLE z truskawkami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu