Knedle z truskawkami w maślanym sosie z orzechami
Sposób przygotowania
Do piekarnika nagrzanego do 200°C wrzuć orzechy laskowe. Piecz do momentu gdy skorupka zacznie pękać. Wyjmij orzechy owinięte szmatką, otrzyj z łusek, nastepnie oczyść. 50 g orzechów drobno posiekaj. Do garnuszka wsyp 70 g cukru pudru i dodaj 100 ml wody. Podgrzewaj bez mieszania dopóki cukier nie zniknie, wtedy powstanie lekko złoty, klarowny syrop. Zdejmij z ognia i ostudź. Dodaj orzechy, 3 łyżki soku pomarańczowego i 50 g zimnego masła w kawałkach. Podgrzej syrop tylko przez chwilę. Knedle ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przekrój gorące na talerzu i polej maślanym syropem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Knedle owocowe ze smażonymi morelami
Ćwiartki moreli usmaż na maśle z wanilią, połącz ze śmietaną i podaj z gorącymi knedlami.
Knedle z truskawkami w maślanym sosie z orzechami
W karmelu roztop zimne masło, dodaj prażone orzechy laskowe i polej ciepłe knedle
Knedle z truskawkami na imbirowo
Zetrzyj imbir, dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny i śmietankę i polej zrumienione knedle