Pieczone frytki z kurczakiem w stylu Buffalo

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 2 piersi z kurczaka

– Sól i pieprz do smaku

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1/2 szklanki sosu buffalo

– 1 szklanka rozdrobnionego sera mozzarella

– 2 zielone cebulki, pokrojone w plasterki

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik zgodnie z instrukcją na opakowaniu mrożonych frytek.
  • Rozłóż frytki równomiernie na dużej blasze do pieczenia i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będą chrupiące i złotobrązowe.
  • Podczas gdy frytki się pieką, dopraw piersi z kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż, aż przestanie być różowy w środku, około 5-7 minut z każdej strony. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia, a następnie rozdrobnij kurczaka.
  • W misce połącz rozdrobnionego kurczaka z sosem buffalo. Mieszaj, aż kurczak będzie dobrze pokryty.
  • Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika. Rozłóż kurczaka buffalo równomiernie na frytkach. Skrop dressingiem ranczo lub z sera pleśniowego, a następnie posyp pokruszoną mozzarellą.
  • Włóż frytki z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5-10 minut lub do momentu, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać.
  • Wyjmij z piekarnika i posyp pokrojoną zieloną cebulką. Skrop dodatkowym sosem buffalo i dressingiem, jeśli chcesz.
  • Podawaj frytki Buffalo natychmiast, gdy są gorące i smacznego!

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 45 minut

Składniki odżywcze

– Kalorie: 600

– Tłuszcz całkowity: 30 g

– Tłuszcz nasycony: 9g

– Cholesterol: 80 mg

– Sód: 1500mg

– Węglowodany ogółem: 55g

– Błonnik: 5g

– Cukry: 2g

– Białko: 25g

FRYTKI CIENKIE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu