Pieczone Udka z Grilla z Brukselką i Marchewką

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 450 gramów mrożonych marchewek
  • 450 gramów mrożonych brukselki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Grillowanie/Pieczenie: 40-45 minut
  • Całkowity czas: 55-60 minut

 

Instrukcje:

 

  1. Rozgrzej grill lub piekarnik do 200 stopni C.
  2. W dużej misce, połącz marchewki, brukselkę, 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz. Mieszaj, aż warzywa będą pokryte przyprawami.
  3. Udka z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i pozostałą oliwą z oliwek.
  4. Rozłóż warzywa na blacie do grillowania lub na dużej blasze do pieczenia. Na środku umieść udka z kurczaka.
  5. Grilluj lub piecz przez około 40-45 minut, aż udka będą miał złoty kolor, a warzywa będą miękkie. Czas pieczenia może zależeć od wielkości udek i twojego grilla lub piekarnika.
  6. Pozwól udkom odpocząć przez kilka minut przed podaniem.

Składniki odżywcze

Wartości odżywcze na porcję (4 porcje):

  • Kalorie: 600 kcal
  • Tłuszcz: 35g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 9g)
  • Węglowodany: 30g (w tym błonnik: 7g, cukry: 8g)
  • Białko: 40g
  • Sód: 200mg

Delikatna BRUKSELKA
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu