Brukselka z pieczarkami z nutą orientalną
Brukselka z pieczarkami z nutą orientalną to jedyne w swoim rodzaju danie, dzięki któremu choć przez chwilę poczujesz się niczym kulinarny ekspert z najlepszej restauracji – i to nawet w sytuacji, gdy jesteś rzadkim gościem we własnej kuchni. Wystarczy wykorzystać gotowe warzywa Proste Historie, aby w bardzo krótkim czasie przygotować tę pyszną przekąskę – w tym celu potrzebujesz zaledwie około 15 minut. Tak pożywny posiłek znakomicie sprawdzi się podczas wizyty rodziców, znajomych czy bliskiej osoby, to też dobry pomysł na szybką przekąskę przed wyjściem do pracy. Brukselka z pieczarkami z nutą orientalną to smaczne i proste w przygotowaniu danie dla każdego.
Składniki
- “Delikatna brukselka” Proste Historie,
- 100 g pieczarek,
- 1 łyżka sezamu,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki sosu sojowego.
Sposób przygotowania
- Zamrożoną “Brukselkę” Proste Historie wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj 7 minut.
- Odcedź na sitku, ostudź i przekrój wzdłuż na pół.
- Pokrój w plastry 100 g pieczarek.
- Upraż na suchej patelni 1 łyżkę sezamu, odstaw.
- Na suchą patelnię wlej 2 łyżki oleju i wsyp 1 łyżeczkę cukru.
- Następnie dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki i wrzuć pieczarki.
- Trzymaj na ogniu i mieszaj przez 2 minuty.
- Dodaj brukselkę, 1 łyżeczkę startego, świeżego imbiru, 2 łyżki masła, 3 łyżki sosu sojowego i smaż przez 5 minut.
- Możesz dodać trochę wody.
- Posyp sezamem.
- Serwuj z gorącym ryżem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Brukselka z pieczarkami z nutą orientalną
Usmaż podgotowaną brukselkę z sosem sojowym, pieczarkami i prażonym sezamem
Roladki z brukselki i wędzonego boczku
Podgotuj brukselkę, owiń boczkiem i wstaw do piekarnika