Marchewka i Brukselka Pieczone w Miodzie
Składniki
- 450 gramów mrożonych marchewek
- 450 gramów mrożonych brukselek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. tymianek lub pietruszka), opcjonalnie
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 10 minut
- Pieczenie: 25-30 minut
- Całkowity czas: 35-40 minut
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- W dużej misce, połącz marchewki, brukselkę, miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszaj, aż warzywa będą pokryte mieszaniną.
- Rozłóż warzywa na dużej blasze do pieczenia. Piecz przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane.
- Podawaj gorące, posypane świeżymi ziołami
Sposób przygotowania
- Kalorie: 210 kcal
- Tłuszcz: 9g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1.3g)
- Węglowodany: 30g (w tym błonnik: 6g, cukry: 20g)
- Białko: 4g
- Sód: 75mg
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Brukselka z pieczarkami z nutą orientalną
Usmaż podgotowaną brukselkę z sosem sojowym, pieczarkami i prażonym sezamem
Roladki z brukselki i wędzonego boczku
Podgotuj brukselkę, owiń boczkiem i wstaw do piekarnika